Hoe ziet een balletles eruit?

0

Ga je binnenkort je eerste balletles volgen en ben je benieuwd wat je kan verwachten? Misschien heb je wel eens balletlessen gevolgd en ben je alleen op zoek naar een opfrisser? Lees dan vooral verder!

Een standaard balletles

Klassiek Ballet is geworteld in eeuwenoude tradities. De balletles heeft dan ook een vaste opbouw aan oefeningen, allemaal aangeduid met Franse ballettermen. Dit kan nog best een uitdaging zijn om te onthouden. Vooral als je net begint met ballet of na een lange tijd weer balletlessen gaat oppakken. Wij helpen je graag verder door de volgorde aan de ballet barre en au milieu op een rijtje te zetten. Bovendien is dit de perfecte hulp voor als je zelfstandig thuis balletles wilt volgen!

Oefeningen aan de Barre:

De balletles begint aan de ballet barre. Hier worden diverse combinaties uitgevoerd. Eerst met de linkerhand aan de barre, zodat je linkerbeen voornamelijk je standbeen is. Vervolgens met de rechterhand aan de barre. Binnen een combinatie kan oneindig afgewisseld worden met verschillende pasjes. Echter, de combinaties worden wel vaak uitgevoerd in deze volgorde:

1: Plié (buigen) = buigen van de knieën 2: Tendu (gestrekt) = strekken van een been op de vloer 3: Jeté (gooien) = strekken van een been net boven de vloer 4: Rond de Jambe (rond met het been) = been bewegen in een cirkel
hoe ziet de balletles eruit plie tendu ballet termen ballet degage jete oefening ballet rond de jambe

 

5: Fondu (smelten) = benen buigen en strekken op één been 6: Frappé (geslagen) = strekken van werkbeen vanuit cou-de-pied 7: Adagio (langzaam) = vloeibare extensies van werkbeen 8: Grand Battement = omhoog gooien van het werkbeen
fondu ballet oefening frappe ballet oefening adagio balletles oefening eruit grand battement ballet

 

Oefeningen in het Centre:

Vervolgens worden vergelijkbare oefeningen au milieu gedaan. Daarnaast wordt er in het midden meer gefocust op langere combinaties, pirouettes en sprongen. Bij balletlessen op hoog niveau dansen dames vaak op spitzen, terwijl de jongens grote sprongen (grand allegro) uitvoeren.


Verschil per dansschool

Hoe de balletles precies verloopt, verschilt natuurlijk per dansschool en balletdocent. De dansleraar of lerares bereidt de lessen voor en voert ze met de dansers uit. Naarmate de leerlingen ouder worden of het niveau hoger wordt, richt de balletles zich meer op techniek. Ook worden er steeds lastigere oefeningen au milieu (in het midden, los van de barre) gedaan. Om je een beter idee te geven van wat jij precies kan verwachten, zullen wij hier een algemene balletles per leeftijdsgroep schetsen.

Jonge kinderen (4 – 7 jaar):

Kinderen van deze leeftijd die op ballet gaan, krijgen ballet als recreatie. De les bestaat grotendeels uit spelletjes en ‘dansante vorming’. De les bestaat uit een aantal onderdelen en heeft vaak ongeveer dezelfde opbouw:

  • Eerst gaan de kinderen improviseren. Ze bewegen zelf op de muziek, zodat ze gevoel voor ritme en een eigen stijl kunnen ontwikkelen.
  • Er volgen een aantal oefeningen aan de barre. Daar wordt hen de basis van ballet aangeleerd. Hoewel kinderen het niet altijd even leuk vinden, is de barre wel belangrijk voor de ontwikkeling van de techniek.
  • Hierna komen oefeningen au milieu (in het midden). Dit bestaat uit spieren rekken, spieren sterk maken en kleine dansjes aanleren. Vaak worden hier ook spelletjes gedaan.
  • Een onderdeel dat ook vaak tijdens een les plaatsvindt is “over de diagonaal”. Hierbij worden sprongetjes geoefend over de diagonaal van de zaal.
  • Ten slotte een korte afsluiting en bedankje of buiging voor de dansdocent(e).

Balletpakjes meisjes balletkleding

Kinderen (8 – 10 jaar):

Rond deze leeftijd kunnen kinderen al auditie voor een dansvak vooropleiding doen. De kinderen kunnen echter ook gewoon op hun balletschool blijven en voor het plezier dansen. De balletles richt nu meer op techniek en er wordt meer aandacht besteed aan afwerking van de danspasjes. Vergeleken met de jongste kinderen worden er minder spelletjes gedaan. Daarentegen doen de kinderen meer oefeningen aan de barre, over de diagonaal en au milieu.

hoe ziet de balletles eruit voor kinderen

Tieners (11 – 18 jaar):

De balletgroepen zijn in de grotere balletscholen ingedeeld op niveau. Er zijn dus beginnersgroepen en gevorderde groepen. Als je de oefeningen onder de knie hebt, is het de bedoeling dat je extra gaat letten op de manier waarop je het uitvoert (o.a. gestrekte voeten, stand van hoofd, je armen, etc.)

  • De les begint vaak met “in dansen,” even weer inkomen en een beetje warm worden.
  • Aan de barre worden oefeningen gedaan die behalve je lichaam, ook je geheugen op de proef stellen. Vaak wordt de barre afgesloten met rekoefeningen om de flexibiliteit te verbeteren.
  • Daarna komen oefeningen au milieu, waaronder pirouettes en kleine sprongetjes.
  • Ook de diagonaal is een veel gebruikt onderdeel. Grote sprongen, draaien en langere combinaties worden hier vaak geoefend.
  • Voor gevorderden volgt er een spitzenles. Dit duurt meestal een kwartier tot een half uur. Meiden met een hoog niveau dansen eventueel een groot deel van de gewone les op spitzen.

royal ballet school danskleding voorschriften

Volwassen (18+):

Ook na je 18e kan je nog balletles volgen. Als je voor het eerst op balletles gaat als volwassene, kom je waarschijnlijk in een beginnersgroep. Lessen voor volwassenen lijken veel op balletlessen voor tieners. Dansers werken aan de techniek, coördinatie, sierlijkheid en souplesse tijdens het uitvoeren van oefeningen. Bij beginners lessen is er meer aandacht voor het uitleggen van de basis techniek en houding. Ten slotte is genieten van het dansen het allerbelangrijkst bij amateur balletlessen voor volwassenen!

danswinkel back2school 2020 kledingvoorschriften

Online balletlessen

Volg je online balletlessen? Of wil je naast de lessen in de dansstudio thuis graag verder oefenen? Dan raden wij aan om een eigen ballet barre aan te schaffen voor thuis!