Dans Nieuws: Koningin Máxima bezoekt Nederlands Dans Theater!

0

Afgelopen week bezocht koningin Máxima het Nederlands Dans Theater! Het NDT ontving haar in het verwante Lucent Danstheater. Hier sprak ze met artistiek directeur Emily Molnar en zakelijk directeur Willemijn Maas over hoe het Nederlands Dans Theater zich staande houdt tijdens de corona pandemie. Lees vooral verder om meer te weten te komen over dit koninklijke bezoek.

Koningin Máxima werkbezoek NDT © Joris-Jan Bos

Koningin Máxima sprak met diverse medewerkers van NDT over hun ervaringen tijdens de coronacrisis. Er werd ingegaan op de manier waarop het NDT in deze tijd het hoge niveau vasthoudt, hoe ze hun artistieke visie waarborgen en hun werk tonen. Enkele dansers spraken met koningin Máxima over hun ervaringen met het optreden zonder een publiek en over toekomstverwachtingen.

Artistiek directeur Emily Molnar leidde Koningin Máxima rond langs een balletles in de studio. Ook bekeek ze een stuk dans uit Baby don’t hurt me van Imre van Opstal en Marne van Opstal.

Vervolgens bezocht ze het kostuumatelier. Hier is uitvoerig gepraat over het ontwerpen en maken van de kostuums voor alle voorstellingen. Daarna werd ze rondgeleid in het auditorium. Hier liet de afdeling techniek en productie haar de set van een aanstaande productie zien. Ten slotte vertelde de creatieve content maker en de regisseur van NDT livestreams haar meer over het filmen van voorstellingen.

Koningin Maxima bezoekt NDT © Joris Jan Bos


De gevolgen van de pandemie op het Nederlands Dans Theater

Optredens in binnen- en buitenland zijn vanwege de pandemie sinds een jaar niet of nauwelijks meer mogelijk. Hierdoor heeft NDT naar nieuwe wegen gezocht om dans te kunnen tonen en publiek te kunnen bereiken. Filmregistraties en livestreams van dansproducties bleken een uitkomst.

De beleving voor zowel de dansers als het publiek is weliswaar anders. Daarentegen trekken livestreams wel een breder en internationaler publiek. Verder kwam er veel tijd beschikbaar door afgelaste optredens. Het NDT gebruikt deze tijd om onderzoek te doen en te investeren in de ontwikkeling, creativiteit en inspiratie van de dansers.

Op zoek naar een manier om bij te dragen aan de danskunst en om theaters en dansers te ondersteunen? Steun het Nederlands Dans Theater.

Meer lezen over de gevolgen van de pandemie op de kunst-, cultuur- en entertainment branche? Bezoek onze rubriek “in gesprek met” de kunst- en cultuursector.


Foto’s: Joris-Jan Bos