DANSWinkel gaat “in gesprek met”: Gino Jagessar!

0

Inspiratie komt van vele kanten en platformen. Ook Nederland zit bomvol inspirerend en jong talent met een duidelijke boodschap. Daarom bieden wij hen ons platform, waarin aandacht wordt gegeven aan relevante onderwerpen waar deze talenten voor pleiten en zich al een lange tijd voor inzetten – variërend van dans en cultuur tot muziek, kunst en diversiteit. In de eerste editie van “in gesprek met” verwelkomen wij Nederlands danstalent Gino Jagessar!

De COVID-pandemie heeft laten blijken hoe belangrijk de kunst- en cultuursector kan zijn voor ons mentale welzijn en de sociale verbondenheid tussen mensen. Echter, hebben culturele organisaties, -ondernemers en uitvoerende kunstenaars vele tegenslagen moeten ervaren in deze periode. Des te belangrijker is het dat wij ons blikveld blijven vergroten, elkaar aanmoedigen en ons laten motiveren door inspirerende individuen.

DANSWinkel gaat daarom in gesprek met professionals uit de kunst- en cultuursector. In dit project zetten wij dansers, ondernemers, theatermakers en choreografen in de schijnwerpers. Zo creëren wij een podium voor inspirerende ervaringen en motiverende tips. Aan de hand van deze persoonlijke verhalen hopen wij positiviteit en energie te geven aan creatief- en dansend Nederland.


In de Februari editie:

Hoe danser Gino Jagessar omgaat met de veranderingen in de entertainment branche als gevolg van de Coronacrisis.

Danswinkel.nl in gesprek met gino JagessarGino Jagessar is geboren en getogen in Diemen en opgegroeid in Amsterdam. In 2013 is Gino afgestudeerd aan het Art & Entertainment College in Amsterdam.

Vervolgens heeft hij zich ontwikkeld tot professioneel allround danser, choreograaf en docent/instructeur die gespecialiseerd is in Hiphop, Housedance & Locking.

Tegenwoordig maakt hij deel uit van het collectief Avant Garde Collective, winnaars van tv programma’s ‘Time To Dance’ (2018) & ‘Battle On The Dancefloor’ (2016). Daarnaast is Gino actief in de theaterwereld, commerciële scene en de underground battle scene.

Hi Gino! Wij zijn super nieuwsgierig naar hoe het met jou gaat en wat je zoal bezighoudt in deze gekke tijden. Laten we bij het begin beginnen: waar begin jij de dag mee?

“De start van mijn dag hangt af van de dag in de week. Tegenwoordig geef ik les op verschillende academiën waar de lessen, weliswaar online in plaats van in de studio, gelukkig doorgaan. Wanneer ik lesgeef begin ik de dag met een kop koffie en maak ik mij klaar om het huis uit te gaan. Ook is het een routine geworden om direct te checken of ik belangrijke e-mails heb ontvangen. Werk- of sociaal gerelateerd, ik pik er berichten uit waar ik snel op moet reageren.

Staat er niets op de planning in de ochtend, dan gun ik mijzelf de tijd om lekker te ontspannen en tot mezelf te komen. Elke dag opnieuw kijk ik hoe ik me voel en probeer ik vanuit die mindset mijn dag te leven: dag voor dag. Mocht het voorkomen dat ik minder lekker in mijn vel zit, dan probeer ik dat te accepteren en ervan bewust te zijn dat dit ook oké is.”

Hebben de maatregelen rondom COVID-19 geleid tot het proberen van iets nieuws?

“Het is niets nieuws, maar ik heb wel weer iets opgepakt. Rond maart vorig jaar heb ik na jaren mijn gitaar weer uit de kast gehaald en wat online tutorials uitgeprobeerd. Zonder judgement of verwachting, maar gewoon om bezig te zijn met iets anders.”

“Ik houd erg van muziek. Dit is ook de belangrijkste reden dat ik ben gaan dansen.”

“Daarnaast heb ik geprobeerd mij een klein beetje te verdiepen in cinematics en het bewerken van foto’s. Ook zonder verwachting en gewoon als tijdsinvulling.”

En als we kijken naar het grotere perspectief, welke invloed heeft de COVID-pandemie op jouw werkzaamheden en werkveld?

“De huidige pandemie heeft grootse impact gehad op mijn dagelijkse werkzaamheden. Bijna alle evenement en projecten zijn gestopt. Theatershows, grote commerciële choreografie opdrachten, kleine shows; het werd allemaal gecanceld. Dit resulteerde in geen inkomen…

“De hele entertainment branche voelt verdwenen te zijn”

interview met danser jagessar

Voor dansers betekent dit ook dat datgene wat je het liefste doet, jouw uitlaatklep als het ware, er niet meer is. Dit woog voor mij heel zwaar. En dan spreek ik nog niet eens over alle tijd en moeite die ik in mijn dagindeling steek. Dit vervalt ineens, omdat het ‘normaal’ zoals je dat kent, niet meer mag.

Bovendien zijn wij als dansers erg sociale mensen en werken we vaak in groepsverband. Hierdoor voelt het alsof de sociale interactie ook nog eens van je afgenomen wordt. In mijn ervaring is en blijft het een rollercoaster om hiermee om te gaan.

In het begin was het nog wel vol te houden. Aangezien het buiten toen ook wat warmer werd, voelde het bijna als een uitgerekte versie van de zomervakantie. Naarmate het langer bleef duren, werd het echter steeds moeilijker om mij fijn en positief te blijven voelen.

Nu ben ik tegenwoordig wel een persoon die goed alleen kan zijn. Ik kan mezelf ook wel bezig blijven houden, maar eigenlijk duurt het mij allemaal veel te lang. Ik ga graag weer aan het werk zoals voorheen. Toch kunnen wij niet meer doen dan accepteren hoe de situatie nu is.”

Wat voor effect heeft deze verandering op jou persoonlijk?

“Nu is er ineens tijd om dingen echt te verwerken en te filteren. Er ontstaat tijd om bij jezelf af te vragen hoe het met je mentale-, maar ook fysieke gesteldheid gaat. Hierdoor ben ik mij erg bewust geworden van dingen die ik blijkbaar nog niet verwerkt had.”

“Aan de andere kant zorgt de pandemie voor enorme zelfgroei”

“Er is zoveel informatie waar wij mee te maken krijgen door de dag heen. Vooral als je veel en intensief aan het werk bent. Dit zorgt ervoor dat je in een bepaalde workmode terecht komt en maar door blijft gaan, zonder de tijd te nemen om tot jezelf- of tot rust te komen.

Ik zal vanaf nu hele andere keuzes maken. Keuzes die mij echt gelukkig maken in plaats van dingen die ik alleen doe om anderen te plezieren. Zeker, anderen plezier brengen heeft een mooie kant, maar ik moet er ook zelf gelukkig van worden.”

Wat staat er nog op jouw bucketlist?

“Ik zou heel graag meer van de wereld willen zien! Het maakt me niet uit op wat voor manier dat is, al zou ik natuurlijk het liefst dansend gaan. Binnen mijn carrière staat er op mijn bucketlist een grote tour met een artiest. Ik wil ook nog met een eigen theaterproductie rondtoeren. Maar door deze omstandigheden zou ik het liefst weer zo snel mogelijk terug op het podium staan, zolang mijn lichaam dat toelaat.”

“Tot slot droom ik vooral dat er vrede in de wereld is. Dat iedereen balans mag vinden.”

Om balans te kunnen vinden, welke tip(s) heb jij voor dansend Nederland in deze tijden?

danser en choreograaf gino Jagessar

“Allereerst: zoek naar wat jou gelukkig maakt! Voor jezelf zorgen is ook productief bezig zijn. Ontken niet hoe je je voelt naar omstandigheden, maar omarm het: het is oké. Weet dat iedereen in dezelfde, schijnbaar uitzichtloze, cirkel zit als jij.

Daarentegen is het nu de perfecte tijd om jezelf op en top te verbreden qua trainingen. Onthoud waarom je danst en ga terug naar die essentie. Vanuit daar kan je verder bewegen. Werk bovendien samen met anderen, want samen kunnen wij de dans scene sterker maken.

Liefde is de enige manier om dit te doorstaan. Liefde voor jezelf, liefde voor een ander, liefde voor het vak wat wij doen en niet te vergeten liefde, aandacht en acceptatie voor mogelijke verandering.”

“Alles wat je doet, doe het vanuit liefde. Niet vóór liefde”