Hoe kan ik mij voorbereiden op het passen van spitzen?

0

Na lang wachten heb je eindelijk toestemming van de dansdocente gekregen om op spitzen te mogen dansen. Je maakt vol enthousiasme een spitzen pasafspraak bij een dansspeciaalzaak en dan begint de spanning te komen. ‘Hoe moet ik mij eigenlijk voorbereiden op het passen van spitzen? Wat moet ik aan en wat moet ik meenemen?’ Wij geven jou alle benodigde tips ter voorbereiding van het aanmeten van spitzen!

Of je nou voor de eerste keer spitzen gaat laten aanmeten of voor je tiende paar langskomt. Het is altijd belangrijk om goed voorbereid naar de spitzen pasafspraak te komen. Hoe meer informatie de medewerker namelijk heeft, hoe groter de kans dat je met het perfecte paar spitzen naar huis gaat.

spitzen passen wear moi


Een aantal tips voordat je de afspraak maakt

Wanneer je een spitzen afspraak maakt, is de kans groot dat de dansspeciaalzaak een aantal vragen stelt betreft jouw ervaring met spitzen. Het is dus handig om de antwoorden op de volgende vragen alvast voor te bereiden.

  • Worden dit je eerste paar spitzen?
    • Zo ja, heb je al toestemming gekregen van je huidige docent?
    • Zo nee, welke spitzen had je hiervoor (merk, type, maat en breedtemaat) en hoeveelste paar wordt dit?
  • Wat is je schoenmaat en is je (voor)voet smal, gemiddeld of breed?
  • Hoe sterk zijn je voeten en heb je een hoge wreef?

De voorbereiding begint thuis al

capezio voetmassage bal voor dansers

Belangrijk is om de teennagels zorgvuldig te knippen om pijn en druk te voorkomen tijdens het passen. Vraag daarnaast alvast aan je huidige docent of er speciale eisen zijn. Sommige dansscholen hebben bijvoorbeeld een voorkeur voor een specifieke teenbeschermer of raden bepaalde spitzen merken af bij leerlingen.

Een fysieke test bij je fysiotherapeut is geen must, maar wel een aanrader. De fysiotherapeut (of dansdocent) kijkt vaak naar de sterkte, stabiliteit en flexibiliteit van bepaalde spieren. Lees hier meer over wanneer je op spitzen kan dansen volgens een fysiotherapeut.

Ben je geblesseerd? Stel dan je afspraak even uit in verband met zwellingen. Denk hierbij aan gekneusde enkels of tenen. Zelfs een ingegroeide teennagel kan last veroorzaken, waardoor je waarschijnlijk geen comfortabele spitzen gaat vinden tijdens het passen.

Wat neem je mee naar het spitzen passen?

Check voordat je het huis verlaat nog even of je je laatste paar spitzen mee hebt, indien je al eerder op spitzen hebt gedanst. Neem voor de zekerheid ook je eigen teenbeschermers en eventueel een spitzenpanty mee. Kleding moet comfortabel zijn, maar niet los. De medewerker moet namelijk kunnen zien of de plaatsing van het lichaam correct is tijdens het passen. Als een broek wordt gedragen, moet deze kunnen worden opgerold om de enkels te laten zien.

Papillon PA3044 zwarte jazzbroek rumpf 101 roze spitzenpanty Papillon PA1755 roze teenbeschermers siliconen oude spitzen nieuwe spitzen passen

 

Het verloop van een spitzen afspraak

Een spitzen pasafspraak duurt gemiddeld een halfuurtje. Wanneer je voor de eerste keer spitzen laat aanmeten, kan de afspraak langer duren. Neem van te voren even de tijd om de voeten op te warmen en los je maken, zodat ze niet te stijf zijn.

Houd je tijdens het passen vooral niet teveel vast aan een specifiek merk wat je in gedachte had. Een dansspeciaalzaak heeft vaak spitzen van verschillende merken op voorraad. Het is dan ook normaal om meerdere soorten spitzen uit te proberen en te vergelijken. Zo kan uiteindelijk het juiste merk, de geschikte hardheid, breedte en maat voor jouw voeten gevonden worden.

Na het passen zal de medewerker advies geven over het in gebruik nemen en voorbereiden van jouw spitzen. Denk bijvoorbeeld aan het aannaaien van linten en elastieken. Wees vooral niet bang om vragen te stellen! Uiteraard ben je ook van harte welkom om na de spitzen afspraak jouw volledige ballet outfit compleet te maken.

Maak je tenslotte niet te druk, dat is nergens voor nodig. Elke danseres heeft een eerste keer spitzen moeten passen. Het is spannend maar vooral heel leuk. Onthoud dat!

russian pointe spitzen aanmeten bij danswinkel