Hoe kies ik de juiste balletmaillot?

0

Een balletmaillot is een essentieel onderdeel van de ballet outfit. Waarom dragen we eigenlijk een balletpanty tijdens de balletles? Het creëert de illusie van langere, egale lijnen. Het kiezen van een geschikte balletpanty lijkt in de eerste instantie heel makkelijk. Echter, al snel kom je erachter dat je de keuze hebt uit vele soorten, kleuren, maten, merken, diktes en materialen. In dit artikel geven wij jou advies over hoe je de juiste balletmaillot kiest.

CC15 Capezio balletmaillot soorten

Welke soorten balletmaillots zijn er?

Silky dance balletmaillot met voet

1: Met voet

Een balletmaillot met voet is onmisbaar in de dansgarderobe. Het voetstuk van de balletpanty is zo goed als naadloos en niet voorzien van verstevigde zolen. ‘Met voet’ betekent dus dat de panty volledig doorloopt over de voet. Hierdoor hebben de voeten wat extra bescherming in de balletschoenen wat zeer comfortabel is. Kinderen dragen dan ook vaak een balletmaillot met volledige voet.

2: Met voetgat

Silky dance convertible balletmaillot

Een balletmaillot met voetgat wordt ook wel een convertible balletmaillot genoemd. Je kan een balletmaillot met voetgat namelijk op meerdere manieren dragen. Zo kan hij tijdens de balletles gedragen worden met voet en tijdens moderne dans als voetloze panty. Ideaal voor als je snel van de ene naar de andere dansles gaat.

Een balletpanty met voetgat is ook ideaal voor danseressen die op spitzen dansen. De teenbeschermers kan je onder de balletpanty dragen, waardoor ze niet verschuiven in de spitzen. Andere danseressen dragen juist liever geen balletpanty in de spitzen, zodat ze meer contact met de spitzen hebben. Ook dit is mogelijk met een convertible balletpanty.

Silky Dance stirrup panty

3: Met stirrup voet

Naast convertible balletmaillots heb je ook stirrup balletmaillots. Een stirrup balletmaillot laat de tenen en hiel onbedekt. Dit is bijvoorbeeld perfect voor in dansschoenen met open teen, zoals bij Salsa, Latin of Musical gedragen wordt. Door het stirrup model blijft de panty stevig zitten zonder omhoog te kruipen. Deze panty wordt dan ook wel eens tijdens moderne dans of jazz gedragen.

4: Zonder voet

Silky dance footless panty

Bij een balletmaillot zonder voet is de voet geheel onbedekt. Voetloze panty’s hebben een comfortabele, elastische band rond de enkel. Deze soort balletpanty is gebruikelijk om te dragen tijdens moderne dans en is dan ook onderdeel van vele kledingvoorschriften van dansscholen. Ook voor dansers die liever geen panty in de balletschoenen dragen, zijn voetloze balletmaillots ideaal.

 

Welke kleur balletmaillot heb ik nodig?

Balletmaillots zijn verkrijgbaar in vele verschillende kleuren. De kleur die je nodig hebt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dansstijl, de kledingvoorschriften van de dansschool en jouw eigen voorkeur.

Bij de moderne dans outfit hoort vaak een zwarte balletmaillot zonder voet. Een zwarte panty is minder doorschijnend dan een roze, maar laat nog steeds de lijnen goed zien. Een huidskleur balletmaillot is daarnaast ideaal voor op het podium. Dit geeft de benen een mooie, egale uitstraling. Hierbij kan je kiezen uit een glanspanty of matte panty.

Tijdens de balletles is een roze balletmaillot het meest gebruikelijk. De kleur van de panty hoort te passen bij de kleur van de balletschoenen, wat vaak zalmroze is. Hierdoor lijken de benen gelijk een stuk langer. Tegenwoordig kan eigenlijk iedere kleur panty wel gedragen worden tijdens de balletles, waaronder wit, zwart of diverse huidskleuren. Het is maar net waar jij je het meest comfortabel in voelt!

 

balletmaillots verschillende kleuren