Ballet 101: De basis richtingen in Klassiek Ballet

0

Wanneer je net begint met het volgen van balletles, zullen veel oefeningen aan de ballet barre worden gedaan. In gevorderde balletlessen worden echter steeds meer oefeningen in het center gedaan. Hierbij worden verschillende Klassiek Ballet richtingen, houdingen en lijnen gebruikt die worden aangeduid met Franse ballettermen. Dit kan soms best wel verwarrend zijn. Daarom helpen wij je graag een handje op weg. Trek je balletkleding maar snel aan, want in dit artikel leer je het verschil tussen de ballet richtingen en face, croisé, effacée, écarté.


En face:

En face betekent recht naar voren. Als er in een balletles over en face wordt gesproken, sta je dus recht naar voren. Hierbij staat het hele lichaam gedraaid in de richting van het publiek of de spiegel.

 

Croisé:

croise devant ballet richting

Bij croisé praten we over een gekruiste positie van de benen. Je staat richting een van de voorste hoeken met bijvoorbeeld je voeten in de 5e positie. De voet die het dichtst bij je publiek is staat voor.

Bij een croisé devant positie heb je bijvoorbeeld je werkbeen (het been die het dichtst bij je publiek staat) in een dégage devant. De armen zijn in de 4e positie met een andere arm als been omhoog. Deze positie kan zowel a terre (aan de grond) of en l’air (in de lucht).

 

Effacée:

efface devant ballet richting

Als we over effacée praten, hebben we het over een open lijn. Deze lijn kan ook zowel a terre of en l’air. Het is dus eigenlijk het tegenovergesteld van de croisé positie.

Bij de effacée devant positie sta je dus richting een van de voorste hoeken. Het been wat het verst van je publiek is, staat in een dégage devant positie. Je armen heb je in de vierde positie met de omgekeerde arm van je been omhoog.

 

Écarté derrière:

ecarte derriere ballet richtingenÉcarté betekent verspreiding en derrière betekent achter. Voor het uitvoeren van een écarté positie heeft de danser zijn werkbeen in de 2e positie. Dit kan zowel a terre (aan de grond) of en l’air zijn (in de lucht).

Derrière zegt iets over in welke richting de diagonale richting is genomen. In deze situatie is het werkbeen dus in diagonale lijn naar achteren. De richting met het hoofd en de arm is weg van het been.

 

 

Écarté devant:

ecarte devant ballet richtingen

Het idee van de écarté devant richting is hetzelfde als die van de derrière. Echter, het werkbeen staat nu in 2e positie in diagonale lijn naar voren. Dit kan weer zowel a terre (aan de grond) als en l’air zijn.

Je arm aan dezelfde kant van het werkbeen staat in de 5e positie. Je andere arm staat de 2e positie. Het hoofd is gedraaid in de richting van je bovenste arm.

 

Uiteraard zijn er nog vele andere richtingen en posities in klassiek ballet. Dit zijn vaak variaties op de basis richtingen. Met deze vijf basis richtingen van het lichaam kom je dus al een heel eind in de balletles!