Welke dansboeken moet je echt op je plank hebben staan?

0

Ben jij ook een echte boekenwurm en/of dansliefhebber? Dan moet je deze dansboeken echt op je plank hebben staan! Lees verder voor onze top 5 boeken over dans. Van meeslepende autobiografieën van dansers tot informatieve dansboeken over de ballettechniek.


Balletrecepten – Maricelle Peeters

Met een flinke scheut houding, 500 gram spierspanning, 4 eetlepels uitdraai, 2 theelepels gewichtsverplaatsing, een teentje placering en een snufje verlenging bevat dit boek alle ingrediënten van de klassieke ballettechniek” -Balletrecepten, Maricille Peeters

Dit boek geeft je handvaten om met de klassieke ballettechniek aan de slag te gaan. Als er in een balletles bepaalde spieren worden genoemd is het lastig om precies te weten wat je moet voelen. Door het visueel te maken met informatieve afbeeldingen begrijp je opeens een stuk beter hoe jij je spieren moet gebruiken. Dit boek is een goede houvast voor zowel dansdocenten als leerlingen om met een creatieve manier met de klassieke ballettechniek om te gaan.

balletrecepten maricelle peeters dansboeken

Ze noemden me duivelskind – Michaela DePrince & Elaine DePrince

In dit boek vertelt Michaela DePrince (tweede solist bij het Nationale Ballet) over hoe ze opgroeide in door bloedige burgeroorlog geteisterde Sierra Leone. Als haar vader door rebellen wordt vermoord en haar moeder aan ondervoeding sterft, wordt Michaela in een weeshuis geplaatst. Daar noemen ze haar duivelskind door de witte vlekken op haar huid. Hierdoor ervaart ze verwaarlozing en mishandeling, totdat een Amerikaans echtpaar haar op vierjarige leeftijd adopteert.

Michaela heeft een wens: ballerina worden. Ze blijkt talent voor ballet te hebben en vecht zich in de harde en door vooroordelen gekenmerkte wereld van ballet een weg naar de top. Ze noemden me duivelskind vertelt het indrukwekkende verhaal van Michaela, over hoe ze uitgroeit van oorlogswees tot wereldberoemde ballerina. Zeker één van de dansboeken die je gelezen moet hebben als danser(es)!

ze noemden me duivelskind michaela deprince dansboeken

Ballerina Body – Misty Copeland

Misty Copeland is eerste soliste bij het American Ballet Theatre. Misty heeft een intrigerend verleden en begon pas op dertienjarige leeftijd met ballet. Dit maak haar voor veel mensen een rolmodel.

In haar eerste boek over gezondheid en fitness vertelt Misty hoe je aan een gezonder en sterker lichaam werkt. Bovendien vertelt ze hoe je hier motivatie voor kan krijgen. Ze geeft stap voor stap advies, maaltijd plannen, workout routines en teksten ter inspiratie.

ballerina body misty copeland

Dance Anatomy – Jacqui Greene Haas

In dit boek vind je honderden afbeeldingen die de anatomie van dansers duidelijker te maken. Dit boek deelt oefeningen om correcte lijnen en gewicht plaatsing te krijgen. Daarnaast lees je in dit boek ook over de juiste ademtechniek. De oefeningen worden heel gedetailleerd beschreven. Ook helpen de duidelijke tekeningen met het begrijpen van de oefeningen.

Dance anatomy helpt je om extra spiercontrole te krijgen, een betere balans te vinden en blessures te voorkomen. Echt een aanrader als jij dieper op de klassieke ballettechniek wil ingaan.

dance anatomy jacqui greene haas

Igone: De Biografie – Marcel Langedijk

Dit boek vertelt het verhaal van Igone de Jongh, de enige Nederlandse eerste soliste ter wereld. Op vierjarige leeftijd werd Igone betoverd door de balletvoorstelling The Sleeping beauty. Dansen ontwikkeld zich tot haar leven en allesomvattende passie. Zo sprookjesachtig als de wereld van het klassieke ballet op toneel is, achter de schermen is het een wereld vol bloed, zweet en blaren. Je leest het in deze biografie.

igone de biografie marcel langedijk