Het is dan eindelijk zover: Je hebt je eerste paar spitzen gekocht! Allereerst is het belangrijk dat je je spitzen laat aanmeten bij een dansspeciaalzaak en vervolgens laat controleren door je spitzen docent. Als je docent zegt dat ze goed zijn, kan je beginnen met het naaiwerk. Wij leggen stap voor stap uit hoe je spitzen klaar maakt voor gebruik.
Wat heb je nodig:
- Spitzen
- Lint
- Elastieken
- Suède leertjes
- Naald en garen (roze of wit)
- Secondelijm of Bizon kit
- Speld (niet noodzakelijk)
Zo ga je te werk:
Linten vastmaken:
- Vouw de achterkant van de hiel naar binnen.
- Knip de linten in 4 gelijke stukken. De uiteinden van de linten kan je eventueel met een aansteker afbranden om rafelen te voorkomen. Zorg dat dit altijd wordt gedaan door een volwassene.
- Leg de linten in de plooi van de omgevouwen hiel. Dit is ongeveer de hoek waarin de linten vastgezet moeten worden.
- Zet het lint vast met een speld, zodat je weet waar je ze moet aannaaien.
- Naai het lint in een vierkantje door de binnenvoering van de spitzen heen. Zorg dat je dit erg stevig vastnaait. Op het moment dat je op spitzen gaat staan komt er namelijk erg veel druk op de spitzen.
- Herhaal de stappen in totaal 4 keer (2 linten per spitz).
Elastieken vastmaken:
- Het vastzetten van een elastiek is in eerste instantie niet noodzakelijk, maar kan wel. Je kan eerst proberen of de linten voldoende zijn. Mocht de hiel afglijden dan kan je altijd nog het elastiek bevestigen.
- Knip het elastiek in twee gelijke stukken. Pas over de wreef heen of de elastieken lang genoeg zijn.
- Het elastiek bevestig je achter het lint (dichter bij de hiel) aan beide kanten van de spitzen.
Spitzen neusjes bevestigen:
- Vouw het suède neusje dubbel en knip aan beide kanten twee kleine driehoekjes uit. Dit is zodat het neusje straks strak over de punt van de spitz komt te liggen.
- Plak het suède neusje met de gladde kant over de spitz heen, zodat je kan dansen op het suède gedeelte. Gebruik hiervoor het liefste Bizon kit. Herhaal dit bij beide spitzen.
- Druk de leertjes goed aan en laat je spitzen nu 48 uur drogen.
Je spitzen zijn nu klaar voor gebruik!