Wat heb je nodig voor een complete outfit voor ritmische gymnastiek?

0

Ritmische gymnastiek is een combinatie van dans, gymnastiek en choreografie. Wat ritmische gymnastiek eigen maakt is het gebruik van attributen. Daar worden choreografieën mee opgevoerd.
De combinatie van dans met acrobatiek op muziek maakt het een sierlijke sport. Deze vorm van gymnastiek wordt steeds populairder. Het is voor verschillende leeftijden en niveaus. Bij wedstrijden worden de mooiste pakjes gedragen, maar wat trek je aan naar een training?

Een balletpakje of een turnpakje vormt vaak de basis van Ritmische gymnastiek kleding. Een strak shirt met een strakke korte legging mag ook. Er zijn speciale halve zooltjes voor ritmische gymnastiek en ook is het dragen van knie beschermers aan te raden. Waarom dat belangrijk is en hoe je makkelijk een outfit samenstelt leggen wij graag aan je uit.

Ritmische gymnastiek kleding

Tops voor ritmische gymnastiek

Voor ritmische gymnastiek heb je simpele tops of BH’s die gedragen kunnen worden. Een turnpak of balletpak mag ook. Dat hangt van de vereniging af. Er zijn geen strenge voorschriften qua kleur. Het enige wat belangrijk is, is dat het strak om je lichaam zit. Bij ritmische gymnastiek gebruik je vaak attributen en het is dus belangrijk dat jouw kleding de oefeningen niet belemmert. Je kunt kiezen voor een lange strakke tanktop of een korte top. Dit is leuk te combineren met een hoog getailleerde short. Vaak mag een turnpak of balletpak voor kinderen ook.

De volwassen tops en pakjes zijn vaak voorzien van een binnentop voor extra versteviging. Je hoeft dan geen BH te dragen. De racerback tops zijn erg populair. De schouderbladen zijn vrij. Je hebt geen last van losse bandjes die vervelend zitten of verschuiven. Dit zorgt voor optimale bewegingsvrijheid en comfort. Geschikte tops vind je bijvoorbeeld bij Capezio en kinderpakjes zijn verkrijgbaar van het merk Papillon. Er is ruime keuze uit vrolijke kleuren.

pilates outfit sport bh top Capezio racerback top voor pilates en ritmisch gymnastiek pilates outfitPapillon PK4060 balletpakje voor ritmisch gymnastiek

Hotpants voor ritmische gymnastiek

Voor ritmische gymnastiek is het gebruikelijk om hotpants te dragen. Dit kun je in combinatie met een top dragen of over een balletpakje. Er zijn verschillende modellen. Zo heb je shorts met een omslagband, shorts die juist laag uitgesneden zijn en verschillende lengtes. De shorts die wat korter zijn heten hotpants en de shorts met een langere pijp worden bikepants genoemd.

Alle shorts die geschikt zijn voor ritmische gymnastiek zitten strak. Draagcomfort is erg belangrijk. Er is ruime keuze tussen verschillende soorten materiaal, maar alle shorts zijn elastisch en doorademend. Het maakt dus niet uit of je een katoenen short of nylon short kiest. Dat is helemaal aan jou.

Je kunt kiezen voor een zwarte short, maar ook is er een ruime keuze aan kleur. Je kunt een short combineren met dezelfde kleur top of juist combineren en afwisselen met verschillende tops en pakjes. Zo heb je ook afwisseling tussen je outfits. Kijk voor geschikte shorts voor volwassenen en kinderen bij Capezio, Alista Dancer Basics en Papillon.

alista dancer basics hotpant Capezio tb113 shorts voor ritmische gymnastiek Capezio tb131 hoog getailleerde shorts Papillon PK3112-557 korte broek

Halve zooltjes voor ritmische gymnastiek

Voor ritmische gymnastiek bestaan er speciale halve zooltjes voor de voeten. Het zijn dus geen schoenen, zoals bij turnen of gym vaak gedragen wordt. Het is namelijk belangrijk dat de voeten zo min mogelijk bedekt zijn bij ritmische gymnastiek. De voeten moeten goed kunnen strekken en de hiel moet vrij zijn om contact met andere gymnasten zonder risico’s uit te kunnen voeren. Daarnaast moet je goed contact hebben met de vloer. Zo heb je betere balans en kan je niet uitglijden.

Waarom moet je dan zooltjes dragen en kan het niet gewoon met blote voeten? Ritmische gymnastiek bestaat deels uit ballet bewegingen, waarbij veel gedraaid wordt. Het is vrijwel onmogelijk om met blote voeten pirouettes te maken. Doe je dat wel, kan het erg pijnlijk zijn voor de bal van de voet. Deze wordt dus goed beschermd door het halve zooltje. Alleen de voorkant is bedekt. Er zitten wel elastieken aan vast die om je hiel zitten. Zo blijven de halve zooltjes goed zitten! Dit is dus zeker een must have voor ritmische gymnastiek en zijn ook erg handig als je aan moderne dans doet.

rumpf 505 Halve zooltjesgrishko irina halve zooltjes voor ritmisch gymnastiekgrishko 03055 halve zooltjes elastischS0639L bloch spin teentjes voor ritmische gymnastiek

Accessoires

Kniebeschermers

Kniebeschermers worden aanbevolen om je knieën te beschermen tijdens bewegingen die je op de grond doet. Het voorkomt pijnlijke knieën en blauwe plekken. Het kan zelfs zo zijn dat je blessures krijgt, wanneer je deze niet draagt.

Er zijn speciale kniebeschermers voor dansen en kniebeschermers voor ritmische gymnastiek. Deze zijn gemaakt van polyester waardoor ze stevig zijn maar niet afknellen. Op het gedeelte van de knieschijf zit een kussen. Hij is zo gemaakt dat ze niet belemmeren tijdens het bewegen. Er zijn verschillende kleuren beschikbaar. Voor training is zwart prima, maar voor wedstrijden kan je beter gaan voor huidskleur of een kleur die bij je outfit past.

Let op: er zijn verschillende maten. Het is belangrijk dat je de juiste maat hebt. Zijn ze te klein? Dan knellen ze af en zit het niet lekker. Zijn ze te groot? Dan bewegen of verschuiven ze en bieden ze niet meer optimale bescherming. Wij kunnen je adviseren over de maat.

rumpf 215 kniebeschermersSansha kniebeschermers voor ritmische gymnastiek zwart witPapillon kniebeschermers zwart PA7060-900

Ondergoed

Een geschikte outfit voor ritmische gymnastiek is strak van top tot teen. Nu vraag je je waarschijnlijk af: wat draag ik hieronder? Gelukkig is daar een oplossing voor. Er is speciaal ondergoed wat je kunt dragen onder je pakje of shorts. Dit ondergoed is gemaakt van Nylon. Dit is lekker zacht en voert zweet goed af. Daarnaast is het draagcomfort beter dan gewoon ondergoed. Het voelt net als een tweede huid aan.

Er zijn verschillende broekjes verkrijgbaar: hoog of laag uitgesneden en onderbroek model of string. Je hebt BH’s en ook volledige body’s. Verschillende huidtinten en soms ook de keuze uit zwart. Het is namelijk de bedoeling dat jouw ondergoed je niet belemmert en vooral niet zichtbaar is. Dit is vooral belangrijk bij wedstrijdpakjes. Ook zijn de bandjes te vervangen met doorzichtige bandjes. Deze worden meegeleverd als die erbij horen. Je kunt ze ook nog verstellen voor de perfecte pasvorm. Kortom, dit speciale ondergoed is een must have en voor iedereen geschikt. Voor iedere huidskleur en outfit is wel wat te vinden!

Silky Dance invisible body voor dames zwart Silky Dance invisible onzichtbaar ondergoed nude Silky Dance naadloze bh top voor dansen en sporten

Beenwarmers

Het woord ‘’beenwarmers’’ zegt het al: het houdt je benen warm. Dit is een bekend begrip voor dansers. Bij ballet kan dit niet ontbreken aan je outfit. Ritmisch gymnastiek heeft natuurlijk invloeden van ballet. Vooral je enkels en kuiten moeten goed warm zijn, voordat je bijvoorbeeld sprongen maakt. Beenwarmers zijn handige tools om daarmee te helpen. Vooral in de koudere maanden zijn ze eigenlijk onmisbaar. Je kunt ze onderweg aandoen naar de training. Dit voorkomt blessures. Je kunt ze onder je broek dragen of eventueel over je legging.

Er bestaan verschillende lengtes en zijn verkrijgbaar in bijna alle kleuren van de regenboog. Je hebt korte beenwarmers, ook wel enkelwarmers genoemd. Dan heb je nog knielengte en de langste komen tot je bovenbeen. Beenwarmers zijn van acryl en hebben ribbel motief. Zelfs tijdens intensieve bewegingen glijden ze niet gemakkelijk van je been. Je kunt ze makkelijk aan en uittrekken. Naast dat beenwarmers een belangrijke functie hebben zijn ze ook nog eens een leuke toevoeging aan je outfit! Beenwarmers zijn geschikt voor alle leeftijden.Rumpf 1120 beenwarmers

Tassen en hoezen

Wij hebben een uitgebreid aanbod van verschillende tassen en hoezen voor jouw ritmische gymnastiek kleding en spullen. Van beginner tot wedstrijdniveau. Het is handig om een speciale tas te hebben voor de lessen. Net als sporttassen zijn onze tassen altijd licht, doorademend en voorzien van meerdere vakjes. Dit is hygiënisch en houdt jouw kleding en spullen langer mooi. Doe je nog geen wedstrijden? Kijk dan bij ons uitgebreide aanbod dans tassen! Ze zijn er in verschillende kleuren en maten.

Doe je wel wedstrijden? Dan zul je profijt hebben van de handige kledinghoezen waar jouw wedstrijdpakje in kan. Dit zijn geen normale kledinghoezen, want ze zijn voorzien van extra vakjes. Hier kunnen al je accessoires zoals spiegels, make up en haar spullen in. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren en modellen. Zo heb je ook speciale hoezen voor de materialen. De handige waterproof hoes van het topmerk Pastorelli heeft een vakje voor alle materialen die gebruikt worden in ritmische gymnastiek!

Girardi ritmische gymnastiek tasje 40003_3 Katz KB79 dans tas Pastorelli 00609 ritmische gymnastiek hoes

Stretch banden

Stretch banden zijn al jaren een begrip en worden steeds populairder binnen de dans, fitness en gymnastiek. Ze werden voorheen vooral gebruikt door fysiotherapeuten om blessures te behandelen.
Nu heeft iedereen ze bijna in huis. Ze zijn namelijk ontzettend handig en multifunctioneel. Je kunt zelf oefeningen doen om hiermee je lenigheid en kracht op rap tempo te verhogen. Handig voor in huis en makkelijk mee te nemen als je voor de les even goed wil opwarmen. Ze zijn er in verschillende sterktes. De kleur geeft aan welke sterkte het is.

Hoe werkt zo’n weerstandsband nou eigenlijk? Fitness elastieken zijn gemaakt van latex en zijn dus erg stevig en rekbaar. Je kan bijvoorbeeld de band om je voet heen doen tijdens het stretchen. De weerstand van de band zorgt ervoor dat de oefening wat zwaarder wordt. Het is dus een hulpmiddel om bijvoorbeeld je voeten mooier te kunnen strekken. De weerstand van de band kan ook juist zorgen voor het sterker maken van je spieren. Er zijn verschillende oefeningen die je hiermee kunt doen. Of je nou leniger wil worden of sterkere spieren wil hebben, deze band is ideaal! Een tip: vraag advies aan je trainer.

Capezio bunheads weerstandsbandenA0925 bloch fitness elastiek medium

Matten voor ritmisch gymnastiek

Ben je ook zo fanatiek en wil je ten alle tijden kunnen trainen? We verkopen speciale matten voor ritmische gymnastiek. Professionele matten die ook in de gymzaal te vinden zijn. Door de kleine afmeting is deze geschikt om thuis te gebruiken. Ze bestaan in twee formaten en zijn hygiënisch en brandveilig. Yoga matten zijn ook een must have als je thuis wil trainen. Deze zijn nog kleiner en kun je makkelijk oprollen om op te bergen of mee te nemen op vakantie. Deze mat is gebruikelijk voor stretch oefeningen en work-outs met de weerstandsband.

Matten bestaan in meerdere kleuren, maten en diktes. De dikte bepaal je zelf afhankelijk van hoeveel demping je nodig hebt. Een nog kleinere variant oftewel de ‘’knie mat’’ is ook erg handig om te hebben. Zo kan je thuis op een comfortabele manier al je stretch oefeningen en work-outs doen. Een tip: kijk ook eens bij onze yogatassen waarin je gemakkelijk je yogamat kunt opbergen.

ToeSox Pro Stretch Tri-Fold opvouwbare mat Pastorelli mat voor ritmische gymnastiek 04884rucanor yoga mat

Yoga blok

toesox yoga blok en yoga mat

Het yoga blok is een bekend fenomeen binnen de yoga wereld. Deze wordt als handig hulpmiddel gebruikt om alle houdingen goed uit te kunnen voeren en vermindert kans op blessures. Daarnaast heeft het yoga blok zijn weg gevonden buiten de yoga. Dansers en gymnasten maken namelijk ook erg graag gebruik van deze accessoire.

Dit eenvoudige blokje kent vele toepassingen en wordt door dansers en gymnasten vooral gebruikt tijdens stretch oefeningen om heel snel leniger te worden. Je behaalt namelijk meer resultaat met dit Je kunt er één of meerdere tegelijk gebruiken en is op deze manier gemakkelijk aan te passen aan jouw niveau. Je kunt je split en spagaat maximaliseren of je voeten leniger maken.

Yogablokken zijn niet duur, handig in gebruik en gaan lang mee. Ze zijn zacht, lichtgewicht en verkrijgbaar in meerdere kleuren, materialen en formaten. Ideaal voor thuis, in de studio of mee te nemen op reis. Kortom: de yoga blok is een must have voor de ritmische gymnast!

Toesox yogablok bamboo toesox yoga blok zwart toesox yoga blok eva foam