Spitzen Accessoires: Wat je nodig hebt voor het dansen op Spitzen

0

Hoe prachtig het dansen op spitzen ook is, het kan zeer belastend zijn voor de tenen. Dansers hebben dan ook vaak een persoonlijke routine voor het dansen. Hierbij bereiden dansers de spitzen en voeten uitgebreid voor met diverse spitzen accessoires. Indien je net begint met het dansen op spitzen kan het lastig zijn om te bepalen wat je allemaal nodig hebt naast je paar spitzen. Wij geven je advies over welke spitzen accessoires je echt nodig hebt wanneer je spitzen aanschaft.

spitzen accessoires teenbeschermers

Benodigde Spitzen Accessoires

Tijdens het aanmeten van spitzen in een gespecialiseerde Danswinkel is het belangrijk om direct een aantal accessoires aan te schaffen. Zo heb je linten, elastieken en suède neusjes nodig om je spitzen voor te bereiden voor gebruik.

So Danca AC06 spitzen accessoiresSuède neusjes:

Suède neusjes plak je met een goede lijm over de neus van je spitzen heen. Dit is voor het onderhoud van de punten van je spitzen. De spitzen zijn namelijk van satijn gemaakt, dit kan vrij glad zijn. De neusjes zorgen ervoor dat het satijn dus niet slijt en je spitzen langer mee gaan. Daarnaast glijd je door het suède materiaal minder snel uit.

Linten en elastiek:

Linten en elastiek heb je standaard nodig bij het kopen van een paar spitzen. Het is belangrijk dat je deze zelf goed en stevig bevestigt aan je spitzen. Het elastiek is niet altijd noodzakelijk. Als de hiel van de spitzen vrij laag is kan het zijn dat die van je hak afglijd. De elastieken houden dit tegen. Daarom is het verstandig om eerst de linten eraan te naaien en er een paar keer erop te dansen om te voelen of elastieken nodig zijn.

 

Teenbeschermers

Er bestaan verschillende soorten teenbeschermers: lamswol, foam en gel. Het verschilt per dansschool welke teenbeschermer wordt aangeraden. Overleg daarom eerst altijd goed met je docent welke voorkeur zij/hij heeft. Sommige docenten willen met zo min mogelijk opvulling in de spitzen beginnen. Dit is omdat je dan beter contact hebt met de vloer en juist kan voelen waar de drukplekken in je spitzen zitten. Het is belangrijk om je spitzen inclusief teenbeschermers te passen. Het kan namelijk een maat schelen in je spitzen.

Bunheads spitzenwol

Lamswol:

Lamswol kan voldoende bescherming aan de tenen geven. Het nadeel aan lamswol is dat je het plat drukt in je spitzen. Hierdoor gaat lamswol relatief kort mee. Wat fijn is bij lamswol is dat je de wol ook tussen de tenen kan doen waar jij drukplekken hebt. Je kan de lamswol ook in combinatie met andere teenbeschermers gebruiken.

Foam teenbeschermers:

PA1751-12 foam teenbeschermers

Foam teenbeschermers zijn wat dikker en nemen dus ook meer plek in beslag in je spitzen. Dit is een relatief goedkopere teenbeschermer en is prima om mee te beginnen in je eerste paar spitzen. De teenbeschermer is wat dikker, hierdoor is het mogelijk dat je contact met de vloer mist.

Gel teenbeschermers:

Alista gel teenbeschermers

Door de gel laag in de teenbeschermers zijn ze erg comfortabel. Gel teenbeschermers heb je van verschillende merken. Ze zijn ook wat dikker waardoor ze meer ruimte in beslag nemen in je spitzen. Het voordeel van deze teenbeschermers is dat ze een stuk langer meegaan dan lamswol. Echt een aanrader voor als je net begint met spitzen.


Rumpf gel teenbeschermers 1422Stoffen gel teenbeschermers:

Met stof beklede teenbeschermers zijn vaak wat dunner dan gel of foam teenbeschermers, waardoor contact met de vloer en bewegingsvrijheid van de tenen niet verloren gaan. Dit type teenbeschermer is voorzien van een dunne gel laag aan de voorkant en is vooral geschikt voor dansers die voorkeur geven aan minimale vulling in de spitzen.

 

Extra bescherming

Het kan zijn dat je na wat meer spitzen ervaring bepaalde drukplekken in je spitzen voelt. Het dansen op spitzen is niet natuurlijk en zal daarom ook niet comfortabel worden, maar pijn hoeft het tegenwoordig niet te doen. Bepaalde spitzen accessoires maken het dansen op spitzen opeens een stuk plezieriger.

Bunheads the big tip BH1051 grote teen beschermer spitzenBig Tip:

Als er veel druk komt op jouw grote teen dan kan dit erg gevoelig zijn. De Big tip is een hoesje van gel of silicone voor om je grote teen. Dit kan net de druk wat verzachten waardoor jij weer prettig op je spitzen staat.

Bunheads jelly toes teenbeschermer voor spitzen

Jelly Toes:

Dit is hetzelfde principe als de Big tip alleen voor de overige tenen. Het voorkomt schuren in de spitzen en beschermt de teenkootjes. Deze gel teensokken kunnen op maat geknipt worden.

Spacers:

Bunheads space pack spitzen accessoiresSpacers zijn siliconen hoesjes die de ruimte tussen de tenen kunnen opvullen. Door een Hallux Valgus kan het bijvoorbeeld zijn dat je grote teen heel erg naar binnen staat. Door een spacer kan de stand van je teen dus iets gecorrigeerd worden in je spitzen. Met spacers is het erg belangrijk dat deze in je spitzen worden gepast omdat deze best wat ruimte in beslag nemen.