Hoe kies je de juiste jazzschoen?

0

jazzschoen jazz danceWanneer je je inschrijft voor jazz of modern jazz danslessen, is het handig om daarvoor de juiste dansschoenen aan te schaffen. In dit geval zijn dit speciale dansschoenen, die we jazzschoenen noemen. Wat is een jazzschoen precies en wat is de functie ervan?

Maat

Het belangrijkste aan een jazzschoen is de correcte maat. Wanneer je jazzschoenen koopt die te groot zijn, zullen ze schuiven en waarschijnlijk blaren veroorzaken. Een goed aangemeten jazzschoen zit strak om de voet en de stof sluit netjes aan rondom de voet. Let wel goed op dat de tenen rustig op de grond blijven liggen. Wanneer de tenen krullen, zijn de schoenen te klein.

Materiaal

Jazzschoenen worden gemaakt van materialen als leer of canvas. De meeste dansers hebben hierin een eigen voorkeur en alle materialen hebben hun eigen voor- en nadelen.

Lederen jazzschoenen zullen over het algemeen het stevigste aanvoelen. Leer is van zichzelf vrij stug en heeft wat tijd nodig om ingedanst te worden. Uiteindelijk gaan ze exact naar de vorm van de voet staan en zullen ze heerlijk dansen

Canvas jazzschoenen zijn al meteen erg zacht en sluiten netjes aan. Ze hebben weinig tijd nodig om in de dansen en kunnen zelfs in de wasmachine. Het nadeel aan canvas is dat het snel slijt en dus wat regelmatiger vervangen moet worden.

Leer

Canvas

Modellen

Jazzschoenen zijn te vinden in allerlei modellen, variërend van laag tot hoog. Ook zijn er jazzschoenen met veters of als instapmodel. Wanneer je je eerste paar jazzschoenen gaat kopen is het aan te raden om langs te komen in onze danswinkels, zodat je rustig verschillende modellen kan passen en wij je kunnen adviseren over het best passende model. Bekijk hier alvast onze volledige collectie jazzschoenen.

Suède of rubberen zolen:

Jazzschoenen hebben suède of rubberen zolen. Suède zolen hebben vaak de voorkeur omdat je hier gemakkelijk mee kan draaien en veel contact behoudt met de dansvloer. Het enige nadeel aan suède zolen is dat ze niet naar buiten kunnen. Suède is een kwetsbaar materiaal, wat makkelijk kapot gaat wanneer het in aanraking komt met straatstenen.

Wanneer je je jazzschoenen buiten wil dragen voor bijvoorbeeld een feestje, kan je kijken naar de variant met rubberen zolen. Deze zijn wat weerbaarder en daarom wel iets minder praktisch voor een binnenvloer.

Rubberen Zool

Suède zool

 

 

 

 

 

 

Splitzolen of hele zolen:

Ook heb je de keuze uit splitzolen of hele zolen. Bij een splitzool mist er een stuk zool onder de voetboog. Dit maakt een jazzschoen met splitzool zeer flexibel, waardoor de lijn van de gestrekte voet mooier uitkomt. Hele zolen zijn iets minder flexibel, maar bieden wel extra ondersteuning. Met een hele zool moet de voet harder werken en dat is bevorderlijk voor de spierontwikkeling.

jazzschoen hele zool

Hele zool

jazzschoen splitzool

Splitzool