Hoe kies je de juiste danssneakers?

0

Dansschoenen zijn ontworpen om comfortabel te kunnen dansen, blessures te voorkomen en de dansvloer niet te beschadigen. De juiste dansschoen is dus misschien wel belangrijker dan gedacht. Speciale danssneakers zijn voor vele dansstijlen zeer geschikt om op de dansen. Met de grote variatie in danssneakers kan het echter lastig zijn om te kiezen welk model geschikt is voor jou. Ga dus vooral langs bij een gespecialiseerde Danswinkel om verschillende modellen te passen. In dit artikel geven we je alvast wat tips over hoe je de juiste danssneakers kiest.

Waarom danssneakers?

rumpf mojo danssneaker zool met spinpoint

1. Voorkomen van blessures

Dansen zonder speciale dansschoenen kan blessures en pijn veroorzaken in de enkels en knieën. Deze pijn wordt veroorzaakt door de de stroeve rubberen zool, die te veel weerstand biedt bij het draaien. Daarom hebben danssneakers een speciale suède zool of een danszool met draaipunten. Dit zorgt ervoor dat je goed kan draaien, maar wel genoeg grip op de vloer hebt.

2. Veelzijdig te gebruiken

Papillon danssneakers voor buiten

Danssneakers zijn geschikt voor verschillende dansstijlen, waaronder Hiphop, Streetdance, Urban, Salsa, Bachata, Merengue, Swing, Tango, Linedance, Zumba en Balfolk. Dit is ideaal wanneer je meerdere stijlen beoefend. Danssneakers met rubberen zool zijn zelfs geschikt om buiten op te dansen.

3. Beter voor de dansvloer

Naast het voorkomen van blessures zijn danssneakers ook beter voor de dansvloer in de zaal. Straatschoenen laten vaak zwarte of witte strepen achter op de dansvloer, die lastig weg te boenen zijn. Speciale danssneakers voorkomen dit. Daarnaast worden de meeste danssneakers enkel op de dansvloer gedragen, waardoor de zaal minder snel vuil wordt.

Streetdance sneakers

Papillon PA1500 hoge danssneaker van leer

Streetdance sneakers zijn verkrijgbaar in een hoog of laag model. Voor de dansers met de iets minder sterke enkels raden we hoge Streetdance sneakers aan. Dit model geeft de enkel meer steun en voelt iets steviger aan om de voet. Sneakers voor Streetdance hebben ook een wat dikkere zool voor extra demping tijdens de krachtige bewegingen en sprongen. Dit maakt Streetdance sneakers ook uitermate geschikt voor Hiphop, Urban en Zumba.

Salsasneakers

rumpf danssneakers 1510 Mojo

In tegenstelling tot Streetdance sneakers zijn Salsasneakers extra lichtgewicht. De zolen zijn meestal een stuk dunner voor voldoende flexibiliteit en contact met de vloer. Het model valt vaak net onder de enkels, zodat je genoeg bewegingsvrijheid ervaart. Salsasneakers zijn ook geschikt voor Latin, Ballroom, Balfolk, Bachata, Merengue en Tango.

Salsasneakers zijn ideaal voor trainingen waar geen dansschoenen met hak of nette schoenen gedragen hoeven worden. Aangezien suède zolen enkel geschikt zijn voor op echte dansvloeren, worden salsasneakers met rubberen zool ook veel gebruikt om buiten op te dansen.

Hoe verzorg je een suède zool?

Werner Kern Dansschoenenborstel

Als je sneakers met een suède zool hebt gekocht, is het belangrijk om ze regelmatig te borstelen. Dit doe je met een staalborstel. Zo wordt viezigheid onder de zool schoongemaakt, waardoor de zool stug blijft voor voldoende grip op de dansvloer.

Tip: Vouw een pantykousje om de staalborstel. Dit zorgt ervoor dat al het stof en viezigheid in het kousje wordt opgevangen in plaats van in de borstel. De schoenborstel kan zo gemakkelijk worden schoongemaakt door het pantykousje te vervangen.