Verschillende Soorten Balletschoenen: Materiaal

0

Omdat ook balletschoenen met hun tijd meegaan, veranderen de samenstellingen van materialen vaak en worden er continu nieuwe modellen gelanceerd. Maar welke balletschoen past het beste bij jou? Natuurlijk is dit lastig te zeggen omdat iedereen een eigen voorkeur heeft. Hierbij geven wij wat passende adviezen om je verder te helpen in de keuze voor het juiste materiaal balletschoenen.

Balletschoenen worden over het algemeen gemaakt van leer, canvas of satijn. Ook is een combinatie hiervan mogelijk. Kort samengevat, verschilt de voorkeur voor een bepaald materiaal balletschoenen per niveau en leeftijd:

Verder spelen de kledingvoorschriften van jouw dansschool ook een belangrijke rol in het kiezen van de juiste balletschoenen. Vraag dus altijd na bij jouw dansdocent of er specifieke voorschriften voor het materiaal van balletschoenen gelden. Ga vervolgens langs in een gespecialiseerde danswinkel om balletschoenen te passen. Daarnaast is online balletschoenen bestellen ook een mogelijkheid, wanneer je al weet welke soort balletschoenen je nodig hebt.

Leer

balletschoenen materiaal leerStevig en duurzaam. Lederen balletschoenen is voor de meeste ballerina’s en ballerino’s de schoen waar ze ooit mee gestart zijn. En nog steeds geven wij aan kleine dansers als eerste paar leren schoentjes mee met een volledige suède zool. Het leer is zacht en soepel waardoor het prettig aanvoelt, maar tegelijk stevig genoeg en de voet de steun te bieden die het nodig heeft.

Met lederen balletschoenen moet er harder gewerkt worden en dat is goed voor de ontwikkelen van de voet. Er komt veel kracht vanuit de voeten tijdens ballet en goede balletschoenen zullen je daarbij helpen.

Canvas

balletschoenen materiaal canvas

Canvas balletschoenen nemen vrijwel direct de vorm van je voet aan en zijn mat van kleur. Vaak komen deze balletschoenen met een splitzool waardoor de lijn van de gestrekte voet nog mooier uitkomt. Professionele dansers geven hieraan meestal de voorkeur, maar het nadeel is dat ze wel wat sneller slijten dan lederen balletschoenen.

Sinds een aantal jaren zijn er ook balletschoenen op de markt die gemaakt zijn van stretch canvas. Bij deze modellen zijn de elastieken al vastgenaaid en is het koordje rondom de voet ook vervangen met elastiek. Aantrekken en dansen maar!

Satijn

balletschoenen materiaal satijnSatijnen balletschoenen zijn esthetisch gezien heel mooi. De buitenlaag van spitzen bestaat namelijk ook uit glanzend satijn wat de dansschoen een erg elegante en sierlijke uitstraling geeft.

In de praktijk is satijn echter niet altijd even handig. Satijn is een kwetsbaar materiaal, wordt redelijk snel vuil en kan niet in de wasmachine. Voor kleine ballerina’s is een satijnen balletschoen natuurlijk wel een leuke optie om de outfit helemaal compleet te maken!

Meer lezen? Hier vind je alle handige informatie over balletschoenen, van het vastnaaien van elastieken tot het kiezen van de juiste maat.