Hoe hebben balletschoenen zich ontwikkeld?

0

Balletschoenen hebben zich ontwikkeld tot een onmisbaar basisonderdeel van de balletoutfit. In dit artikel lees je hoe de balletschoen zich heeft ontwikkeld door de tijd heen. Vervolgens leggen wij uit waarom balletschoenen zo’n belangrijk onderdeel van de ballet outfit zijn.

Geschiedenis van de balletschoen

geschiedenis van balletschoenen

Lodewijk XIV

Balletschoenen zijn afgeleid van de hofkledij. In de tijd van Lodewijk XIV mochten er alleen mannen dansen. De dansschoenen hadden een hak onder de hiel en in die tijd was dit voor mannen de mode in de adellijke kringen. Pas in het midden van de 18e eeuw, toen de vrouwen hun weg vonden in de balletwereld, zijn de schoenen veranderd naar een hak-loze variant om de bewegingen en sprongen soepeler te laten verlopen.

Balletschoenen nu

Balletschoenen zijn door de tijd veel veranderd, maar de materialen zijn veelal hetzelfde gebleven. Leer, satijn en canvas wordt al jaren gebruikt voor het maken van balletschoenentjes. In de post ‘Verschillende soorten balletschoenen’ zal ik meer uitleggen over de verschillende materialen en welke aan te raden zijn voor dansers van verschillende niveau’s.

Verder zal ik ook nog uitleggen wat het verschil is tussen de splitzool en volledige zool en allerlei andere tips voor het vinden van de perfecte balletschoen.

Waar moet ik op letten?

Het is erg belangrijk dat je naar een danswinkel toe gaat om een balletschoen aan te schaffen. Reguliere sportwinkels hebben vaak ook balletschoenen te koop, maar hier is over het algemeen geen personeel aanwezig die gespecialiseerd is in het aanmeten van dansschoenen. Wanneer je al weet welke soort je precies nodig hebt, kan je balletschoenen online bestellen.

Balletschoenen worden strak aangemeten, maar de tenen moeten rustig op de grond blijven liggen. Dit is van groot belang omdat er tijdens sprongen en krachtige bewegingen er extra stevigheid rondom de voet nodig is. Wanneer ze te los zitten, zal de schoen gaan schuiven en voor problemen zorgen tijdens het dansen.

Waarom balletschoenen?

Elke balletschoen heeft een speciale suède zool onder de bal van de voet en de hiel. Door het gebruik van deze zooltjes kan je gemakkelijk bewegen op de dansvloer zonder pijn aan je knieën of rug te krijgen. Ook is een balletschoen een belangrijk onderdeel voor het ontwikkelen van de spieren in de voet. Daarnaast bied een balletschoen extra stevigheid en houdt de voet compact.

Meer lezen? Hier vind je alle informatie over balletschoenen.