Hoe moet je elastieken naaien aan de balletschoenen?

0

Hier vind je een handige stap voor stap instructie voor het naaien van elastieken aan de balletschoenen. Balletschoenen die geleverd worden met vaste elastieken kunnen direct gedragen worden. Een deel van de balletschoenen worden echter geleverd met losse elastieken die nog niet zijn vastgenaaid. Dat lijkt soms wat onhandig, maar voor dansers met hoge of lage wreven is het vaak veel makkelijker om de plaatsing van de elastieken zelf te bepalen en vast te naaien.

Stitch kit bunheads elastieken naaienBenodigdheden:

 • Elastieken (als er één lang elastiek mee is geleverd, dan knip je deze tot 2 of 4 losse elastieken.)
 • Naald en draad
 • Schaar
 • Een pen of pinnetjes

Danswinkel.nl verkoopt speciale naaisetjes met stevig naaigaren, een dikke naald en een klein schaartje. Superhandig om in je ballet tas te hebben!

Instructies:

 1. Besluit vooraf of je de elastieken enkel of kruislings wil naaien. Als je de elastieken kruislings wilt vastmaken, heb je vier elastieken nodig. Als je de elastieken enkel wilt vastmaken, heb je slechts twee elastieken nodig. Hier vind je een uitgebreid stappenplan voor het aannaaien van kruislingse elastieken.

  Dubbele elastieken

  Enkele elastieken

 2.  Vouw de hiel van de balletschoen om en in de hoeken hiervan kan je één kant van het elastiek vastzetten. Zet hier streepje met een pen aan de binnenkant of zet het elastiek vast met een pinnetje, zodat je weet waar je het elastiek wilt vastmaken. Wanneer je smalle hielen hebt, plaats het elastiek dan iets meer naar achteren, dit geeft wat extra steun.
 3. Het handigste is om een vierkantje of rondje te naaien, zodat het elastiek goed vast zit. De binnen- en buitenkant van de balletschoen bestaan uit verschillende stoffen, waardoor je deze makkelijk van elkaar los kunt halen. Naai het elastiek vast aan de binnenste laag stof, zodat het vanaf de buitenkant niet te zien is. Let hierbij goed op dat je het koordje niet per ongeluk vast naait, want dan kan de breedte van de balletschoen niet meer worden aangepast.
 4. Nadat je één kant hebt vast genaaid, trek je de balletschoen aan zodat je af kan meten hoe strak het elastiek aan de andere kant moet komen te zitten.
 5. Naai de andere kant op dezelfde hoogte vast wanneer je een enkel elastiek vastmaakt. Mocht je de balletschoenen kruislings naaien, dan komt het andere eind van het elastiek ter hoogte van de wreef. Knip ten slotte het overgebleven elastiek netjes af.