Op spitzen dansen is een prachtige, maar ook zeer ingewikkelde kunst! Jarenlange danservaring en sterke spieren zijn vereist, voordat je op spitzen mag dansen. Bovendien moet je regelmatig nieuwe spitzen aanschaffen aangezien ze vrij snel kunnen slijten. Hier lees je 11 interessante dingen, tips en mythes over spitzen die je nog niet wist.
1. Spitzen bestaan niet uit hout
Spitzen worden gemaakt door verschillende lagen canvas en lijm op elkaar aan te brengen. Vooral de samenstelling van de lijm is erg belangrijk en er wordt hier dan ook heel geheimzinnig over gedaan door de fabrikanten. Er wordt wel eens gezegd dat er hout in spitzen zou zitten, maar dit klopt dus niet!
2. Test gemakkelijk of je klaar bent voor spitzen
Een testje om te kijken of je klaar bent voor spitzen is het maken van een nette rélevé. Loopt vanaf je scheen een rechte lijn helemaal door tot het punt waar je tenen buigen? Dan ben je er waarschijnlijk klaar voor! Als je rélevé nog niet perfect is, blijf dan vooral oefenen! Daar worden je voeten en enkels steeds sterker en flexibeler van.
3. Spitzen hebben geen links of rechts
Als je spitzen voor het eerst aandoet, is er nog geen onderscheid tussen links en rechts. Dit gaat pas vormen als je de spitzen in gaat dansen.
4. Voorkom blaren met een simpele plié
Als je op je nieuwe spitzen in plié staat, mogen er aan de zijkanten geen rimpels in de stof zitten. Als dit zo is zijn de spitzen te lang, en kun je blaren krijgen van de gerimpelde stof.
5. Er mag extra stof overblijven wanneer je op pointe staat
Wanneer je op pointe staat, mag er wat ruimte zijn bij de hiel, je kunt de stof hier als het goed is zelfs een stukje samenknijpen! Dit komt doordat je wat dieper in de spitz zakt als je op pointe staat. Als de stof nu helemaal strak zou zitten, zou je niet genoeg ruimte meer hebben als je een plié maakt.
6. Verstop het knoopje in het kuiltje van je enkel
Wanneer je de linten vastmaakt, is het de bedoeling dat het ‘knotje’ in het kuiltje boven je enkel komt, aan de binnenkant van je been. Zo blijven de linten mooi zitten en heb je geen last van het knotje.
7. Plaats het elastiek waar je ondersteuning nodig hebt
Naast de linten kun je ook elastiek gebruiken om de spitzen stevig te laten zitten. Wil je dat het elastiek de zool stevig onder de voet houdt? Maak ze dan vast vlak achter het lint. Wil je dat het elastiek juist de hiel op zijn plek houdt? Zet de elastieken dan wat verder naar achteren. Lees hier meer informatie over het aannaaien van linten en elastieken aan spitzen.
8. Bescherming onder de voet is niet nodig
Dans je met teenbeschermers? Deze moeten niet te dik zijn, omdat je dan het contact met de spitz verliest. Het is vooral belangrijk dat de beschermer aan de bovenkant en voorkant van je tenen zit. Aan de onderkant heb je eigenlijk geen bescherming nodig. Je kunt ook lamswol of kleine pads gebruiken om de bescherming precies aan te brengen waar jij die nodig hebt.
9. Spitzen mogen “gebroken” worden
De docent kan ervoor kiezen om de zool van de spitz te buigen (ook wel ‘breken’ genoemd, hoewel er niks gebroken wordt) zodat hij fijner danst en mooier aan de voet zit. Dit gebeurt op ¾ van de zool, vanaf de teen gezien.
10. Sta op de box voor extra breedte
De box van de spitz kan platter worden gemaakt door er zachtjes een paar keer op te gaan staan. Dit zorgt voor meer breedte. Overleg dit natuurlijk eerst even met je docent.
11. Maak de spitzen nat om ze naar de voet te vormen
Als de spitz op bepaalde punten knelt, kun je hem vormen door hem nat te maken en hem dan te dragen, zodat hij opdroogt om je voet. Door het water wordt de spitz weer even zacht, waardoor je hem kunt vormen.
Heb jij zelf nog goede tips voor spitzen? Laat een reactie achter en deel jouw beste spitzen tips!
Deze week hebben we bij Danswinkel een spitzentraining gekregen van Jane Lord. Zij heeft meer dan 20 jaar gedanst bij het Nationale Ballet, waarvan 10 jaar als eerste soliste. Ze heeft in grote klassieke stukken gedanst, waaronder Romeo & Juliet, Het Zwanenmeer en Cinderella. Daarnaast danste ze in choreografieën van onder andere Hans van Manen.
Na haar uitvoerende carrière is Jane Lord balletles en spitzenlessen gaan geven bij onder andere het Conservatorium in Den Haag en het Scapino Ballet in Rotterdam. Ook geeft ze gastlessen op balletscholen. Jane Lord heeft ons veel geleerd van spitzen wat wij nog niet wisten.
Het team bij Danswinkel heeft regelmatig spitzen trainingen en cursussen om zo onze kennis up-to-date te houden. Laat je spitzen professioneel aanmeten bij één van onze specialisten in Danswinkel Amsterdam, Den Haag of Hilversum.