Aankondiging: De Odyssee door Lonneke van Leth

0

Hoi dansliefhebbers!

Tegenwoordig zeuren ouderen wat af over het Social Media gebruik van de jongste generaties. ‘Zit je nu alweer achter je laptop?’ ‘Het is toch ongezellig om voortdurend naar het schermpje van je mobiele telefoon te staren!’ ‘Al die sites en apps of hoe het dan ook mag heten, pure tijd verspilling. Er zijn wel nuttigere dingen te doen!’ Dit zijn verwijten die velen van ons wel bekend in de oren zullen klinken. En natuurlijk; onze familieleden, docenten en andere kennissen van hogere leeftijd hebben een goed punt. Het is soms erg verleidelijk om 9Gag of Instragam te bezoeken en bij de afwezigheid van een directe reden daar na een tijdje mee te stoppen, kun je eindeloos bezig blijven met scrollen langs alle Vine-bestanden, Giv-filmpjes en foto’s. Toegegeven, dit is vaak (huis)werkontwijkende gedrag, dat afleidt van dingen die echt moeten gebeuren. Maar naast dat het leuk is om Social Media sites te bezoeken, kan het ook heel nuttig zijn. Dat bleek aan het begin van dit kalenderjaar, toen ik op Facebook een oproep zag staan van Lonneke van Leth. Deze choreografe was haar zoektocht gestart naar dansers en danseressen die het leuk leek om om als personages uit de Griekse oudheid uit de mythe van Odysseus op een groot podium te staan. Deze productie is afgelopen jaar al een keer ten tonele gebracht in Den Haag en Amsterdam. Toen al werden vele zalen gevuld met enthousiast publiek. De trailer sprak me heel erg aan en ik kon het niet laten om mijn CV op te sturen naar het op Facebook vermelde e-mailadres, in de hoop op het ontvangen van een uitnodiging voor de auditie. De uitnodiging kwam er en niet veel later reisde ik af naar Veghel, in het zuiden van ons mooie Nederland, voor het meemaken van de allesbeslissende dag. Deze auditie voelde voor mij helemaal niet als een dag waar veel van af hing. Er heerste een ontspannen sfeer. Lonneke en haar assistente (en danseres) Noortje, verwelkomden ons en gaven ons tijd om ons zelfstandig op te warmen. Daarna deden we een korte gezamenlijke warming-up en begonnen we meteen met het aanleren van repertoire. Iedereen in de groep, bestaande uit vooral amateurdansers en enkele studenten van dansopleidingen, deed natuurlijk haar uiterste best om in de smaak te vallen bij de jury. Gedurende de paar uren waarin we aan het dansen waren, had ik het echt naar mijn zin. De dansstijl, gebaseerd op de klassieke Griekse cultuur, was nieuw voor me, maar we kregen genoeg tijd om te herhalen en waren vrij om vragen te stellen als iets onduidelijk was. Ondanks dat we allemaal een nummer op ons shirt droegen, werden we bij naam aangesproken en dat maakte het een stuk persoonlijker en fijner. Pas aan het einde van de dag, toen ze dat wat we aangeleerd hadden gingen filmen, werd het menens. Er heerste opperste concentratie en er werd opgelucht ademgehaald toen het spannende moment voorbij was. Nu was het wachten op de uitslag. 40 dansers zouden een plaatsje krijgen in de productie. Een paar dagen later ontving ik een mail met goed nieuws: ik was aangenomen! In dit artikel vertel ik jullie wat meer over Lonneke van Leth en De Odyssee. Vanaf april zal er hard gewerkt gaan worden tijdens de repetities om uiteindelijk in juni spetterende shows neer te kunnen zetten.

De Odyssee door Lonneke van Leth

Over Lonneke van Leth

Lonneke van Leth volgde haar opleiding aan de dansacademie in Arnhem en werkte daarna als uitvoerend danseres bij verschillende dansgezelschappen, waaronder ook Introdans. In 2000 begon ze met choreograferen en sindsdien is ze er niet meer mee opgehouden. Vanaf 2002 kon ze aan de slag aan het Korzo theater in Den Haag. Ze merkte dat veel dansstukken erg abstract zijn en voor de toeschouwers vaak weinig tot de verbeelding spreken. Zelf is ze altijd al geboeid geweest door het verhalende element en dat wilde ze verwerken in haar choreografieën. Een begin en een eind met een spanningsopbouw, dat was wat haar aansprak. In 2009 richtte ze haar eigen stichting op, Ballet van Leth genaamd. Sinds 2011 werd de naam Lonneke van Leth producties. De stichting heeft verschillende succesvolle producties op haar naam staan, waaronder moderne vertalingen van de klassieke balletten Het zwanenmeer, Coppelia en De vuurvogel. Al enkele keren ging Lonneke de samenwerking aan met zowel amateurdansers als professionals. Voor de choreografe is talent ontwikkeling een belangrijke pijler in haar producties. Lonneke zegt hierover: “Ik wil zowel amateurs als de (pre)-professionals de mogelijkheid geven om te laten zien wat zij in huis hebben. De combinatie van groepen met professionals uit de verscheidene disciplines waarborgt de kwaliteit. En zo blijft iedereen elkaar voortdurend inspireren en stimuleren.”

Over De Odyssee

In De Odyssee slaan Lonneke van Leth en beeldend kunstenaar Vincent de Kooker de handen in een om de mythe van de Griekse held Odysseus te beschrijven. Na de Trojaanse oorlog moet hij tien jaar lang moet rondzwerven. “In veelkleurige en spectaculaire scènes zien we Odysseus die uit zijn prille familiegeluk wordt weggerukt om oorlog te gaan voeren. De goden zijn niet gecharmeerd van zijn listige karakter en creëren voor hem een queeste die hij moet doorstaan om weer bij zijn geliefde Penelope en zoon Telemachos te kunnen terugkeren. Een reis vol lusten, ontberingen en beproevingen legt hij af, waarbij hij vaak door toedoen van zijn medereizigers, zijn mannen, in de problemen komt.” Aldus Lonneke. Aan deze bijzondere voorstelling doen bijna 100 participanten mee. De verschillende verhaallijnen worden door middel van dans, beeld en muziek verteld. De nieuwe composities, gemaakt door componist Maxim Shalygin, worden door hem zelf gedirigeerd en onder andere uitgevoerd door leden van het Rosa Ensemble. Bovendien zal een 32 man sterk koor aanwezig zijn om de voorstelling vocaal te begeleiden. Van 3 tot en met 14 juni is de voorstelling in totaal 10 keer te zien in de grote hal van de Koekbouw aan de CHV Noordkade in Veghel (Noord-Brabant). Wil je komen kijken? Tot zondag 29 maart is er een Early Bird actie. Ook daarna nog zijn de tickets verkrijgbaar op de site. Ook zoekt de stichting nog vrijwilligers. Meer informatie is te vinden op de site.

De Odyssee door Lonneke van Leth

‘Dansers gezocht!’

Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste projecten in de danswereld? Lid worden van de besloten Facebook-groep ‘Dansers gezocht!’ is gratis en heel gemakkelijk. Als je al een Facebook-account hebt, hoef je slechts de naam in te vullen en op de button ‘Lid worden’ te klikken. Vanaf dat moment kan je oproepjes voor van alles en nog wat bekijken, deze zullen ook op je startpagina verschijnen. Onder andere vind je oproepjes voor audities van dansgezelschappen, voorstellingen, dansgroepen, videoclips, interdisciplinaire projecten en vacatures voor dansdocenten en choreografen. Niet voor alle activiteiten hoef je te auditeren, in sommige gevallen is men ook juist op zoek naar amateurdansers en dansliefhebbers met weinig danservaring. Zeker de moeite waard dus om je voor deze groep aan te melden. Op die manier kom je nog eens leuke en interessante dingen tegen!

Groetjes, Heleen