YouTube: dans animatie door Ryan Woodward

0

Hoi dansliefhebbers,

Voor deze zonnige februarimiddag, een heel mooi filmpje gemaakt door de tekenaar Ryan Woodward:

Gedurende een aantal jaar werkte hij voor een groot bedrijf voor animatiefilms. Ondanks dat hij het hier naar zijn zin had, miste hij iets. Er brandde een verlangen in hem om iets speciaals neer te zetten. Op een zekere dag, hij zat uitgeblust en overwerkt in het vliegtuig, hoorde hij een prachtig liedje. Hij besefte zich dat er in de tollende, spinnende en in verwarring brengende wereld om hen heen wel degelijk een houvast was. Het waren de gedachte aan degenen van wie hij hield, die hem op de been konden houden. Hij moest gewoon naar zijn huis, naar zijn vrouw en kinderen en dan zou het weer goed komen.

Dit heldere moment, met alle gevoelens die hij daarbij had, wilde Ryan vastleggen in een filmpje. Zijn dansende dochtertjes werden zijn inspiratiebron. Over moderne dans had de tekenaar weinig kennis, dus ging hij een samenwerking aan met choreografe Kori Wakamtsu aan. Met aan groepje dansers en danseressen ging zij aan de slag op de muziek, op zoek naar bewegingen die de emoties goed tot uitdrukking zouden laten komen. Ryan observeerde hen en de creatieve ideeën groeiden ter plekke. Hij besefte zich maar al te goed dat hij voor een grote opdracht stond: 24 tekeningen per seconden zouden gemaakt moeten worden, en dat 2,5 minuut lang. Of hij dat vervelend vond? Absoluut niet. Het bezig zijn met het ontwerpen en het uitwerken van de tekeningen bracht hem keer op keer veel plezier. Juist het zichtbare van de levendigheid en de daarbij behorende foutjes in zijn handgetekende werk, beschouwt hij als iets unieks en iets moois. Door de beelden simplistisch, puur en zonder toepassing van allerlei storende speciale effecten te houden, hoopt hij dat zijn boodschap op een oprechte manier overkomt op de kijkers. Allerlei symbolen die betekenis hebben voor Ryan zijn terug te zien, maar hij wilde ook dat ieder individu een eigen inhoud, een eigen verhaal, aan het filmpje kan geven.

Wat vinden jullie van dit dans animatie filmpje? Welke betekenis zouden jullie eraan geven?

Veel dansplezier!

Groetjes, Heleen