Everybody Dance Now 2015: Dutch Junior Dance Division

0

Hoi dansliefhebbers,

De eerste strijden van 2015 zijn alweer gestreden. Vorige week vrijdag was de allesbeslissende finale van de Nederlandse talentenjacht Everybody Dance Now, op RTL4. Vele fans keken in spanning toe en hoopten allemaal dat de prijs van 25.000euro naar hun favoriete act zou gaan. De jury kwam in deze editie ook weer voor lastige keuzes te staan. De dansgezelschappen die in voorrondes het podium betraden, hadden zo allemaal hun eigen kwaliteiten. De ene meer dan de andere overigens, maar dat neemt niet weg dat ze stuk voor stuk hun beste beentje hebben voor gezet om hun moves het beste tot recht te laten komen.

Een paar minuten voor het einde van de uitzending stonden vier totaal verschillende groepen, bibberend tegen elkaar aan gedrukt in hun vak op het podium, te wachten op de uitslag. Chantal Janzen, de presentatrice, had haar plekje in het midden van hen ingenomen met de befaamde kaart in haar hand. Iedereen was er klaar voor om het verlossende woord te horen.

De eerste groep die teleurgesteld werd, was het tweetal Kenzo & Shay. Het hiphop duo werd al eerder “the best hiphoppers we’ve ever zien” genoemd door jurylid Dan Karaty. Hij was onder de indruk van hun lichte en wendbare manier van bewegen, de energie en het goede samengaan van hun twee verschillende stijlen. Naast danspartners, zijn deze jongens ook al jaren lang vrienden. De reden waarom zij dansen? Ze willen hun passie laten zien en overbrengen naar een groter publiek, in de hoop hen ook aan het dansen te krijgen, zo lieten zij tijdens de audities weten. Daarna mochten ze een Greencard in ontvangst nemen, die hen onmiddellijk toegang tot de liveshows verschafte. Helaas was hun optreden niet voldoende om als winnaar te worden gekozen.

Toen de tweede groep afviel, was ik wel wat teleurgesteld. Dat was namelijk mijn absolute favoriet. De groep Dutch Junior Dance Divison had al enkele prachtige staaltjes kunst laten zien. Ze verpakte hun perfecte klassieke ballettechniek op een slimme manier in een modern jasje en wisten door hun krachtige uitstraling, tot in de puntjes uitgewerkte bewegingen en ruimtelijk inzicht telkens het publiek te verbazen. En dat alles in combinatie met een piekfijne styling en schitterende muziek. Er zijn vele goede acts voorbij gekomen bij talentenjachten door de jaren heen, maar dat wat de leden van DDJD laten zien, is van een niveau dat ver verheven is boven al het andere. In het onderstaande filmpje kun je hun optreden tijdens de finale zien.

De dansers hebben dan natuurlijk ook wel het voordeel, deel uit te maken van een talentontwikkelingsproject. Ze krijgen professionele begeleiding van grote namen in de klassieke dansscène van Nederland, zoals Thom Stuart en Rinus Sprong. Deze mannen zijn tevens ook de oprichters van dansgezelschap DDDD, dat staat voor De Dutch Don’t Dance Division. In regio Den Haag houden zij zich bezig met het bevorderen van dans in al zijn facetten, bij een zo breed mogelijk publiek. Toch had de groep het naar mijn mening echt verdiend om de finale te winnen, want uiteindelijk hebben ze zelf ervoor geknokt om de verfijnde kwaliteit van de (neo-)klassieke dans op het toneel te brengen. Maar tot mijn grote spijt, moesten we ook tegen hen in de finale gedag zeggen. Zoals Chantal al terecht zei, hebben ze hoe dan ook hun visitekaartje afgeleverd en kunnen ze trots zijn op hun prestatie. We gaan vast nog veel van ze horen.

De laatste afvallers waren Carlos en Mirella, een tango dansend koppel, dat hun liefde voor elkaar op het podium liet zien. Ze wilden het publiek kennis laten maken met verschillende vormen van de dansstijl, met succes. De twee, die elkaar hadden ontmoet op een cruiseschip als dansdocent en leerlinge, waren duidelijk goed op elkaar ingespeeld, want de passie straalde ervan af. Toch wisten ze Nederland er niet te overtuigen om hen genoeg stemmen te geven. Ze hebben het alsnog ver weten te schoppen met deze over het algemeen niet heel populaire dansvorm, wat zeker een compliment waard is.

En daarmee mag Afrovibes zich officieel de winnaar van de derde editie van Everybody Dance Now noemen. Al in de voorrondes werd ingezoomd op het bijzondere verhaal dat deze groep met zich meedraagt. De coach van de groep woont op dit moment als asielzoeker in Nederland, maar heeft geen vaste verblijfsvergunning. De hechte band tussen hem en de zeven jonge, Almerense leden is duidelijk zichtbaar in hun zowel hun choreografieën als daarbuiten. Zoals de naam van het gezelschap al zegt, hebben zij zich gespecialiseerd in de Afrikaanse dans. Met hun energieke manier van bewegen wisten zij vele toeschouwers te enthousiasmeren. Ze hebben het heel goed gedaan en ik gun ze de hoofdprijs van harte.

Het was weer een mooie editie. Meer danstalentenshows zien? So You Think You Can Dance is ook alweer begonnen, iedere avond om 20.35 uur bij VTM.

Groetjes, Heleen