Energierijk lunchgerecht – pitabroodjes met houmous

0

Hoi dansliefhebbers!

Ik heb er een nieuwe verslaving bij… houmous. Tot een paar weken geleden had ik dit product zelf nog nooit gegeten. In een keer hoorde ik van alle kanten positieve geluiden: ‘probeer het eens!’ ‘Het is lekker!’ ‘Het is gezond’ ‘Het is goed voor vegetariërs!’ en nog meer uitroepen in deze trant. Eerlijk is eerlijk, dit klonk me ideaal in de oren. Zowel lekker, als gezond als goed voor vegetariërs: welk geniaal persoon heeft deze saus uitgevonden? Dus ik kocht een potje in de supermarkt, het stond ergens verstopt dus de olijven en gedroogde groentes. De eerste keer dat ik het deksel eraf draaide en aan het niet al te lekker uitziende bruine goedje rook, was ik niet heel erg onder de indruk. Het heeft de vrij neutrale geur van kikkererwten. Mijn mening veranderde al snel toen ik het ging gebruiken in een gerecht. De pasta smaakt inderdaad heel goed, bevat grotendeels natuurlijke ingrediënten en is gemakkelijk te verwerken in vele recepten. Zo kun je het als broodbeleg eten, of op wraps. Maar het recept dat ik jullie in dit artikel geef, bestaat uit houmous gecombineerd met pitabroodjes. Onderaan deze blogpost kun je zoals altijd de voedingswaardes van de maaltijd teruglezen.

Wat heb je nodig voor 5 broodjes?

  • 1 pakje met 5 pitabroodjes
  • 1 potje houmous, hoeveel je hiervan gebruikt is afhankelijk van hoe dik je smeert.
  • 1 komkommer
  • 2 tomaten
  • Een stuk of 15 walnoten
  • 1 (rode) paprika

Ingrediënten pitabroodje

Hoe maak je het?

Stap 1: Met een kaasschaaf rasp je de schil van de komkommer. Daarna kun je de kaasschaaf ook gebruiken om de groente zelf in schijfjes te maken. Als je hiervoor liever een mes gebruikt, is dat ook helemaal prima.

Komkommer raspen

Stap 2: Was de paprika en snijd de zaadlijsten en het steeltje uit de binnenkant. De goede stukken van de paprika, hak je in blokjes. Veel nauwkeurigheid is niet nodig: ze hoeven niet heel groot, maar ook niet heel klein te zijn.

Paprika snijden

Stap 3: Was nu de tomaatjes en snijd ze in platte plakjes, zodat ze zo dadelijk goed in het pitabroodje gaan passen.

Tomaten snijden

Stap 4: Kraak de walnoten en breek ze in stukjes.

Walnoten kraken

Stap 5: Bak de pitabroodjes af in een voorverwarmde oven. Volg hierbij de instructies op de verpakking.

Pitabroodjes in oven

Stap 6: Snijd de pitabroodjes in de breedte door de helft en smeer een laag houmous aan beide kanten. Nu is het tijd om ze te gaan beleggen met de ingrediënten die je zojuist hebt voorbereid.

Houmous op broodjes

Stap 7: Je heerlijke pitabroodje met houmous is klaar! Duw de bovenkant goed aan. Doordat de houmous een vrij dikke pasta is, zullen de groenten en noten er minder snel tussenuit vallen. Vouw je broodje in een servetje en je bent klaar om naar school/werk/dansles te gaan met een heerlijke lunch!

Belegd pitabroodje klaar!

Waarom is dit een goed lunchgerecht?

Zoals ik in de introductie al vertelde is houmous een vegetarische pasta van gemalen kikkererwten. Als je vegetarisch of veganistisch eet, is dit dit heel goed voor je. Kikkererwtjes zitten namelijk vol mineralen, zoals ijzer (nodig voor zuurstoftransportatie in je lichaam en daarmee onmisbaar voor als je veel beweegt) en mangaan (essentieel om de stofwisseling in goede banen te leiden). Komkommer is altijd lekker vlak voordat je gaat sporten, omdat het zorgt voor hydratatie en niet zwaar op de maag ligt. De tomaten geven je lichaam flink wat vitamine C en A en zijn dus goed voor de weerstand. De walnoten zijn een bron van gezonde vetten en eiwitten. Een heerlijk, energierijk lunchgerecht dat pure verwennerij voor je hele lichaam biedt!

Hopelijk hebben jullie er iets aan en kunnen jullie de houmous net zo waarderen als ik. 🙂