Bijzondere dansstijl: Bandaloop-dansen

0

Hoi dansliefhebber!

Daar staan ze. Twee gespierde dansers. Stevige dansschoenen aan, om hun middel een zekeringsbroekje waaraan een lang koord is bevestigd. De wind op deze hoog gelegen plek doet hun haren opwaaien. Je hebt het waarschijnlijk al wel door, dit zijn geen gewone dansers. Het zijn Bandaloop-dansers, oftwel dansers op verticale oppervlakten. Hier voeren zij acrobatische oefeningen en choreografieën uit. Tot vandaag had ik van hen nog nooit gehoord. Per toeval zag ik een filmpje en ik was meteen geïnteresseerd. Even Googlen leverde veel resultaten op. De stijl is nog niet heel bekend, hoewel het wel sterk in opkomst is. Al op vele bijzondere plekken zijn technieken toegepast om de artiesten er door de lucht te kunnen laten zweven; van theaters en musea tot wolkenkrabbers en bruggen, van monumentale panden en atriums tot billboards en kliffen. Je kunt je vast wel voorstellen wat voor spectaculair gezicht dit kan vormen.

Deze dansers heten Amelia Rudolph en Roel Seeber. Ze staan op het punt om af te dalen naar de zijmuren van de muren van de City Hall in Oakland, gelegen in het Amerikaanse district Californië. Natuurlijk is dit geen dansvorm die je zomaar even kunt beoefenen. Er komt veel kracht, souplesse, coördinatie en techniek bij kijken. Veel Bandaloop-dansers hebben een daarom eerder al ervaring gehad met acrobatiek of turnen. Het vergt oefening om de bewegingen zo uit te voeren dat het lijkt alsof je zonder moeite in de lucht zweeft, zwaartekrachtloos als een astronaut in de ruimte.

Wil je zien hoe Amelia en Roel een wals dansen tegen de muur aan? Zij werkten samen met het bedrijf dat de GoPro-camera’s op de markt heeft gebracht. De video hier onder is het resultaat; heel leuk om te zien!

Zo ziet het er dus uit als je een salto maakt op tientallen meters hoogte! Wil je zoiets zelf een keer ervaren? Er is een Bandaloop-dans site, van een organisatie die zelf deze kunst opvoert Hier vind je meer informatie: https://bandaloop.org/. Als je in de Verenigde Staten woont of er een keer op vakantie bent, kun je zelfs een workshop luchtdansen volgen!

Ik vind de filmpjes mooi, maar ik zou dit persoonlijk niet hoeven doen. Het is naar mijn mening goed om innovatief te blijven en grensverleggende projecten te starten. Maar als ik dit zo zie, dan denk ik: ‘moet het altijd maar groter, spannender, ongelofelijker?’ Niets mis met een balletles in de dansstudio, wat mij betreft. Het dansplezier blijft net zo groot!

Wat vind jij nou eigenlijk van dit Bandaloop-dansen? Fascinerend en indrukwekkend? Of blijf jij liever met beide voeten aan de grond? Ik vind het leuk om je mening te  horen!

Fijn weekend en veel dansplezier!

Groetjes, Heleen

 

Bandaloop-dansen