Met 3 tips fit het nieuwe dansseizoen in!

0

Hoi dansliefhebbers!

We moeten er in heel Nederland nu toch echt aan geloven: de zomervakantie loopt tegen zijn einde en school en studie begint weer. Twee weken geleden schreef ik al iets over wat we in het dansseizoen 2014 – 2015 kunnen gaan verwachten op het gebied van onder andere dansvoorstellingen.

Daarnaast gaan we natuurlijk ook zelf de slag om ons lichaam in vorm te krijgen! Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik heb de afgelopen tweeënhalve maanden erg weinig gedaan mijn dansniveau in stand te houden. Mijn conditie was nog redelijk op pijl, omdat fietstochtjes en wandelingen deel uitmaken van mijn dagelijkse bezigheden. Bovendien heb ik een week in de Franse Alpen doorgebracht en flink wat afgelopen en geklommen in de prachtige hooggebergtes die daar te vinden zijn. Ook met mijn beenspieren zat het dus wel goed, dacht ik. Totdat ik afgelopen week deelnam aan een intrainweek bij een danscentrum bij mij in de buurt.

Alle stijlen kwamen hier voorbij; van fusion tot showballet, van fast jazz tot hiphop en van lyrical moderne dans tot street jazz. Ook werd er aandacht besteed aan ontspanning, stretchen en kracht. Zo bestond de kick-off van de week uit een zware conditie- en krachttraining. Al snel stond ik zwetend van top tot teen uit te hijgen. Na de eerste dag, die eindigde om 16.00 uur, waren mijn benen zo zwaar dat ik de trappers van mijn fiets nauwelijks meer in beweging kon krijgen. Het is bizar hoe snel je spierkracht achteruit gaat als je een tijd niet aan intensieve sport doet. De volgende dag om 8.00 uur kon ik niet anders dan mijn bed uitrollen. Halverwege de trap naar beneden kwam ik erachter dat ik het licht boven in de badkamer aan had laten staan, zodat ik me vervolgens aan de trapleuning weer naar boven moest slepen. Het klinkt misschien overdreven, maar op dat moment dacht ik te weten hoe een oud, lichamelijk beperkt mevrouwtje zich moet voelen. De twee dagen erna herhaalde dit ritueel zich. De spierpijn leek alleen maar te verergeren en ook het aantal blauwe plekken op mijn ellebogen en knieën groeide gestaag. Hoofdreden hiervan: de workshop die we kregen van moderne danser Thomas van der Linden, hoofdrol in de vorige show van Isabelle Beernaert. Hij maakte slidings over de grond alsof de vloer van spekglad ijs was gemaakt, maar als ik dat na probeerde te doen voelde ik me eerder een zak zand die op het ijs plofte. Ook andere workshops, van vaste docenten van het danscentrum en van gastdocenten, waren fysiek gezien heel uitdagend. Vol bewondering heb ik gekeken naar het snelle voetwerk van de docent hiphop en de immense uitdraai van de Cubaanse docent ballet. De vierde en de laatste dag leek in een keer een stuk beter te gaan. Voor het eerst in dagen kon ik op de normale manier mijn bed uit en de trap af komen en ik voelde me eigenlijk wel prima. Vreemd is dat, dat omslagpunt waarbij de lichamelijke ongemakken lijken te verdwijnen. Alsnog was ik aan het eind van die laatste dag total loss en heb ik ’s avonds niet veel meer gedaan dan een beetje knikkebollend op de bank hangen.

De reden waarom ik er toch voor heb gekozen deel te nemen aan dit intensieve programma? Om met frisse energie het nieuwe schooljaar in te gaan! Klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Waarom zou je jezelf zo moe maken als je je fit wilt voelen? De komende tijd zal één grote uitdaging voor mij worden. Ik begin aan een dansopleiding en zal iedere dag dus enkele uren dansen. En als ik me afgelopen week van de spierpijn had gespaard, dan zou dat wel vanaf september gebeuren. Al met al heeft de intrainweek me veel goeds opgeleverd. Mijn flexibiliteit heb ik nog niet terug nee, helaas, en ook mijn conditie is niet zoals het geweest is, maar dat komt zeker wel. Het begin is gemaakt en daar ben ik blij mee!

Okee, dat is een lang verhaal. Nu wil ik jullie nog graag wat tips geven om je aftrap van het nieuwe dansseizoen goed door te komen.

 

1: Aanpassing

Allereerst: realiseer je dat het heel normaal is dat je buik en benen niet meer zo strak en gespierd zijn als hoe je ze graag zou willen zien. Het belangrijkste is dat je deze vakantie hebt genoten en ontspanning en lekker eten hoort daarbij, daar is niets mis mee en dat geldt voor iedereen. Spierpijn krijg je sowieso wel, dus zie er niet teveel tegen op. Je zal je niveau weer op moeten gaan bouwen. Dat kost tijd en moeite, maar geloof me, minder tijd en moeite dan je zou denken. Want het menselijk lichaam is gemaakt op aanpassingen en veranderingen. Al in de oertijd moesten de jagers en verzamelaars regelmatig naar een ander gebied vertrekken, omdat op hun eigen grond geen voedsel meer te vinden was. En een andere plek betekent een ander klimaat en andere levensomstandigheden en ook daar overleefden zij. Misschien een wat vreemde vergelijking, maar het ook op de hedendaagse mensen van toepassing.  Je lichaam kan meer dan je denkt, alleen moet je er wel op een verantwoorde manier mee omgaan.

 

2: Opbouw

We hebben zojuist geleerd dat we als mens een sterk lichaam hebben dat wel tegen een stootje kan. Maar ho, wacht even voordat je uit overmoedigheid meteen in de spagaat probeert te zakken of 20 kilometer achter elkaar gaat hardlopen. Deze overgang is te groot en je zal je achteraf ellendig voelen Voor de duidelijkheid: spierpijn hebben is niet erg, het betekent dat je lichaam heeft gewerkt en zich daarop aanpast. Maar zoveel spierpijn dat je je nauwelijks kunt bewegen en bij iedere stap flinke pijn voelt. Ik ben dus eigenlijk te ver gegaan tijdens mijn intrainweek. Die conditietraining aan het begin was al meer dan ik aan kon en toen was de week pas net begonnen. Dus opbouw is iets waar je op moet letten. Wat kan je lichaam aan en waar stel je de grenzen? Als je net als ik aan een intensieve dans- of sportopleiding gaat beginnen is het belangrijk dat je je spieren tijd gunt om op gang te komen. In de praktijk doe je dit door voor je lessen beginnen al zelf wat aan je fysieke gesteldheid te doen. Ga gewoon eens rustig een rondje hardlopen en kijk hoe dat gaat. Of doe een warming-up met wat rustige stretches. Of neem een tijdelijk abonnement bij de sportschool, personeel kan je vaak ook adviseren welke oefeningen geschikt zijn om je kracht en conditie op te bouwen.

 

3. Verzorging

En als je dan toch last hebt van spierpijn, wat doe je dan om het zo veel mogelijk te beperken? Ten eerste is rust nemen een goed geneesmiddel. Als je na een avond dansen, of sporten in het algemeen, last hebt is het niet verstandig nog dezelfde avond nog tot laat te gaan feesten. Geef je spieren de kans zich te ontspannen en te herstellen van hun harde werken. Gezonde voeding hoort hier ook bij. Zorg dat in je maaltijden genoeg eiwitten zitten. Neem bijvoorbeeld een extra bakje yoghurt, wat plakken kaas, noten of een ei. Je spieren hebben dit nodig om goed kunnen te blijven functioneren. En last but not least: douche koud af. Warm douchen na het sporten is niet erg, maar zorg dat je eindigt met een frisse straal water. Alleen warm douchen maakt je spieren volledig stijf als ze weer in de kamertemperatuur komen en dat gaat herstel tegen.

Succes en alvast heel veel plezier komend dansseizoen!

 

Groetjes, Heleen

 

P.S. Heb je meer goede tips om fris het nieuwe seizoen in te gaan? Ik hoor het graag van je!