Hoi dansliefhebbers!
Welkom terug op mijn site! Mijn excuses dat dit artikel later is dan normaal. Eigenlijk had ik het zaterdag willen plaatsen, maar toen was ik op vakantie en daar had ik helaas niet de faciliteiten om aan mijn blog te werken. In dit artikel vertel ik hoe je gevulde paprika’s kunt maken, op de exotische Costa Ricaanse manier. Dit lekkere, gezonde en vegetarisch recept vraagt wel om een wat langere bereidingstijd dan de meeste recepten die ik op mijn site plaats. Dat komt omdat, aan het einde, de paprika’s, een tijdje in een saus in een pan moeten staan. Deze stap kun je echter ook overslaan, de keuze is aan jou. Dit recept is voor het maken van 5 paprika’s. Als je met z’n vieren bent kun je de laatste paprika delen of bewaren. Onderaan deze pagina kun je precies zien waarom dit recept gezond is en daarom heel geschikt om energie te geven wanneer je wilt gaan dansen. Veel kook- en eetplezier!
Ingrediënten voor 5 paprika’s (zie de afbeelding hieronder):
- 5 paprika’s
- 3 eieren
- 100 ml (slag)room
- 1 ui
- 1 blikje tomatenpuree (2 el)
- 1 el olijfolie
- 200 ml water
- 1 pakje fèta (100 g)
- Een stuk kaas naar keuze, ik heb Parmezaanse gebruikt (100 g)
- Peper en zout naar smaak
Zo maak je het:
Stap 1: kook de eieren hard in een steelpannetje, zie afbeelding 1.
![Gevulde paprika's](https://dansisvooriedereen.nl/wp-content/uploads/2014/06/Pannetje-met-eieren-300x224.jpg)
Afbeelding 1
Stap 2: was en schil de ui en hak die in schijfjes, zie afbeelding 2.
![Gevulde paprika's](https://dansisvooriedereen.nl/wp-content/uploads/2014/06/Uien-snijden-300x224.jpg)
Afbeelding 2
Stap 3: doe de olie in een hete koekenpan of wokpan en fruit de schijfjes ui tot die glazig zijn, zie afbeelding 3.
![Gevulde paprika's](https://dansisvooriedereen.nl/wp-content/uploads/2014/06/Uien-fuirten-300x224.jpg)
Afbeelding 3
Stap 4: schaaf de kaas in kleine stukjes, zoals te zien op afbeelding 4. Verbrokkel ook de fèta; hoe kleiner de stukjes, hoe sneller de volgende stap zal gaan.
![Gevulde paprika's](https://dansisvooriedereen.nl/wp-content/uploads/2014/06/Kaas-raspen-224x300.jpg)
Afbeelding 4
Stap 5: smelt de Parmezaanse kaas en de fèta samen in een pannetje met de room, blijf goed roeren zodat het mengsel niet aanbrandt. Uiteindelijk ontstaat een glad geheel, met zo min mogelijk klontjes erin. Zie afbeelding 5.
![Gevulde paprika's](https://dansisvooriedereen.nl/wp-content/uploads/2014/06/Saus-pannetje-224x300.jpg)
Afbeelding 5
Stap 6: prak de eieren met een vork in een kommetje, totdat het kleine stukjes zijn.
Stap 7: roer het gesmolten kaasmengsel met de eierprak, peper en reepjes ui door elkaar, zoals op afbeelding 7.
Stap 8: snijd de kapjes van de paprika’s en haal de zaadlijsten eruit. Het resultaat is te zien op afbeelding 8.
![Gevulde paprika's](https://dansisvooriedereen.nl/wp-content/uploads/2014/06/De-paprikas-300x224.jpg)
Afbeelding 8
Stap 9: schep de eier- en kaasmix met een (soep)lepel in de uitgeholde paprika’s, zie afbeelding 9.
![Gevulde paprika's](https://dansisvooriedereen.nl/wp-content/uploads/2014/06/Eiermengsel-overscheppen-224x300.jpg)
Afbeelding 9
Stap 10: meng de tomatenpuree met het water en wat zout (niet te veel) in de pan. Zet de gevulde paprika’s met het kapje erop in dit tomatensausje. Laat de pan op een zacht vuur staan. De bedoeling is nu dat het sausje door de paprika’s gaat trekken waardoor die wat zachter en rimpeliger worden. Dit kan best even duren, afhankelijk van hoe hoog het vuur staat. Bij mij hebben de paprika’s er ongeveer een halfuur in gestaan met het vuur de op de laagste stand. Op het eind hebben we het gas wat omhoog gedraaid, waardoor het proces een stuk sneller verliep. Dit kan je doen, maar kijk uit dat het vuur niet te hoog staat, want als het water kookt kan de saus verdampen en dat is niet wat je wilt.
![Gevulde paprika's](https://dansisvooriedereen.nl/wp-content/uploads/2014/06/Paprikas-in-saus-300x224.jpg)
Afbeelding 10
Et voilà, dit is het uiteindelijke resultaat! Een heerlijke paprika bomvol gezonde ingrediënten. Je kunt er rijst en komkommer- en tomatensalade bij maken, zoals ik heb gedaan. Let er dan wel op dat je de rijst tijdens het maken van de paprika’s aanzet, anders klopt de timing niet meer.
Waarom is dit recept gezond? De paprika’s bevat weinig calorieën waar veel vitamine C, wat bevorderlijk is voor de weerstand en je fit houdt. Eieren zijn altijd goed, zolang je er niet tè veel van eet. Naast veel vitamines krijg je ook gezonde eiwitten naar binnen. Die zijn belangrijk als bouwsteen voor je lichaamscellen en leveren energie. Ook de kaas bevat gezonde eiwitten, kijk wel uit dat je kaas met een lager vetpercentage kiest. Dit recept is gemakkelijk te maken en zal je zowel op korte als op lange termijn energie geven, zodat je helemaal klaar bent voor je dansles!
Veel dans- en eetplezier!
Groetjes, Heleen