Dans en voetbal: overeenkomsten en verschillen

0

Hoi dansliefhebbers!

Het einde van het wereldkampioenschap voetbal 2014 is alweer in zicht. De afgelopen weken hebben de deelnemende landen in Brazilië gestreden om de titel van het beste nationale voetbalelftal binnen te slepen. En ook de West-Europese landen presteerden weer goed dit jaar. België lag er helaas voor de halve finales uit, Nederland verloor de halve finale tegen Argentinië. Zondag zullen Duitsland en Argentinië hun beste beentje voorzetten om de wereldbeker in handen te krijgen. Voor Nederland is het ook nog even spannend. Vandaag (12-7-2014) spelen zij tegen de verliezer van de andere halve finale: Brazilië. Kijkers van voetbal die de wedstrijden een beetje gevolgd hebben, weten vast wel dat Brazilië enorm is ingemaakt door Duitsland. Nu zal het gastland dus waarschijnlijk alles op alles zetten om derde te worden in het kampioenschap. Volgens veel Brazilianen nog de enige kans om hun eer te redden en zo het fanatieke volk tevreden te kunnen stellen. Nederland zal daar zeker een behoorlijke kluif aan hebben. Ik wens ze veel geluk en hoop dat het een goede, sportieve wedstrijd wordt!

‘Wat is dit nu Heleen?’ zal je misschien denken. ‘Gaat je blog in een keer in voetbal in plaats van over dans?’ Ik kan jullie gerust stellen. Nee hoor, ook dit artikel zal weer aan de kunst van het dansen gewijd zijn. Wist jij namelijk dat dans en voetbal eigenlijk heel veel met elkaar gemeen hebben? Verklaar me alsjeblieft niet meteen voor gek en lees verder. Je zal je erover verbazen in hoeverre deze sporten gelijk zijn. Om te beginnen zijn de danser en de voetballer allebei erg sterk; de danser voor bijvoorbeeld lifts, draaien en sprongen en de voetballer om te kunnen rennen en schoppen. Beiden hebben een enorme conditie en moeten lenig zijn, vooral in hun hamstrings. In zowel een dansvoorstelling als een voetbalwedstrijd komt mime voor, de sporters laten zo hun emoties zien om een verhaal over te kunnen brengen of pijn uit te drukken. En vertraag je voetbal op de televisie, dan kun je nog beter zien wat ik bedoel.

Er waren meer mensen die hier zo over dachten als ik. En dat waren, niet meer en niet minder, de fameuze Johan Cruijff en Rudi van Dantzig. Zij sloegen de handen ineen, samen met sportverslaggever Frits Barend, en maakten zo de documentaire Schijnbeweging: over voetbal en dans. Een cameraploeg volgde de dansers en spelers tijdens trainingen, repetities, wedstrijden en voorstellingen. De boodschap is onontkoombaar: dit zijn verwante takken van de kunst. Wie (een van) hen niet kent: hier een kort introductiefilmpje.

Rudi van Dantzig maakte een choreografie gebaseerd op bewegingen die bij voetbal gemaakt worden. Een danser van het Nationale Ballet voerde die uit in een stadion. De documentaire is helaas niet meer vindbaar op internet, maar een fragment uit deze choreografie kun je nog wel terugvinden in deze link: http://www.npo.nl/de-tv-jaren-van/10-12-2010/POW_00328252. Dit is het programma De tv-jaren van Ernst Daniël Smid, waarin hij vertelt over zijn favoriete televisiemomenten. Zo ook uit Schijnbewegingen, vanaf 8 minuten en 48 seconden. Zoals Smid zegt: ‘Onbegrijpelijk waarom choreografen geen voetbalcoaches zijn en andersom’.

Nog niet overtuigd? Ik heb wat afbeeldingen opgezocht waaruit de gelijkenis tussen dansers en voetballers duidelijk naar voren komt.

Kijk nou hoe deze speler zijn been omhoog zwiept als aanzet voor de grand jeté! Bron: En deze lift dan: fenomenaal toch! 🙂 Bron:

Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen dans en voetbal. Waar de voetballer zich bij elk klein porretje van een tegenspeler met verwrongen gezicht in het gras laat vallen (met een niet al te zeldzaam doel het voor elkaar krijgen van een vrije trap of penalty), danst een danseres gewoon verder, ook al scheurt haar teennagel  op dat moment los. Ook qua sierlijkheid en elegantie is er wel een ‘kleine’ voorsprong te geven aan de danseres. En ook het publiek dat de sporten aantrekken en de omgeving waar ze hun sport uitvoeren, is wel erg anders. Verschillend of niet, beide zijn, als het goed loopt en er een beetje actie is, leuk om te bekijken. Dat is boven alles een grote overeenkomst!

Hopelijk vonden jullie artikel, dat wel een beetje anders is dan normaal, leuk. Ik wens jullie allemaal een heel fijne vakantie toe! 🙂

 

Groetjes, Heleen