YouTube kanaal: Lisa Maree

0

Hoi dansliefhebber,

Op YouTube zijn er eindeloos veel video’s te vinden voor het oefenen van ballet. Het trainen van je spieren, je flexibiliteit, je uithoudingsvermogen; je kunt het zo gek niet bedenken en je vindt het op deze populaire site. Enorm handig natuurlijk als je zelf wilt oefenen met dansen, buiten de sportschool of balletles om. Helaas is de kwaliteit van de oefeningen nogal verschillend. Iedereen kan video’s plaatsen, waardoor er een hoop rommel staat op YouTube. De beste kanalen zijn die van de professionele balletacademies. Goed opgeleide leraren of leerlingen geven een duidelijke uitleg waarbij ze wijzen op valkuilen en extra tips geven, zodat de kijkers precies weten hoe ze de oefeningen uit moeten voeren.

Iemand met zo’n goed kanaal is de Amerikaanse, 19-jarige Lisa Maree. In haar video’s staan fitness en gezondheid in relatie tot ballet centraal. Alle spieren komen aan bod, op het gebied van zowel stretchen als versterken, met als doel dansers de mogelijkheid geven een goede algemene conditie te ontwikkelen. Haar video’s zien er tot in de puntjes verzorgd uit, met heldere beelden en goede uitleg. Lisa is zelf dan ook een heel goede danseres met een groot talent voor klassiek ballet. Iedere keer benadrukt ze het belang van het luisteren naar je eigen lichaam, en het raadplegen van een deskundige bij fysieke ongemakken. Dat vind ik heel belangrijk. Het handige aan de filmpjes is dat je de oefeningen mee kunt doen terwijl je het bekijkt, een soort van ‘Nederland in beweging’, maar dan de balletversie dus. En ten slotte ook heel belangrijk; de oefeningen en tips helpen daadwerkelijk om je fysieke en technische capaciteiten te verbeteren. Twee kleine minpuntjes: de uitleg en tips bij de oefeningen zijn in het Engels, dus als je over de basisvaardigheden van deze taal beschikt, dan is dat wel heel handig. Daarnaast is geen muziek ingevoegd bij deze video’s, wat wel een beetje saai is. Van de andere kant hoef je je zo ook niet te irriteren aan de muziek als je die niet je smaak is. Maar dit zijn maar kleine dingetjes, die je niet tegen hoeven te houden. Daarom raad ik jullie van harte aan haar YouTube kanaal te bezoeken en je, als het je bevalt, ook op haar te abonneren. Hieronder heb ik een paar van haar video’s ingevoegd, zodat je alvast een impressie krijgt van haar werk.

Tips om je pirouettes te verbeteren:

Oefeningen voor je uitdraai:

Het kanaal van Lisa vind je onder deze link: https://www.youtube.com/user/BalletLisa

Veel dansplezier!

Groetjes, Heleen