Hoi dansliefhebbers
De maand juni is voor velen een spannende en / of leuke maand: toetsen en examens worden gemaakt, uitslagen bekend gemaakt, werk- en schooluitjes georganiseerd, plannen bedacht voor het komende jaar, het wordt weer lekker weer in de lage landen. Kortom, het schooljaar loopt bijna tegen zijn einde. En dat betekent ook dat veel dansscholen een voorstelling geven ter afsluiting van het dansseizoen. Honderden leerlingen hebben zich maandenlang voorbereid om familie, vrienden en kennissen een mooie show te geven. Alles moet tot in de puntjes toe geregeld worden en dat veroorzaakt vaak stress en een hoop gedoe. Al helemaal in combinatie met alle andere activiteiten die gedurende het drukke juni plaatsvinden. In dit artikel geef ik daarom tips hoe je de voorstellingdruk wat minder kunt maken, door middel van plannen en vooruitdenken. Dat is ook de reden waarom ik dit artikel iets eerder dan normaal plaats, voor het geval je voorstelling dit weekend plaatsvindt (vrijdagochtend in plaats van zaterdag). De meeste voorstellingen vinden in het weekend plaats en nu heb je nog even de tijd rustig al je zaakjes te regelen voordat de drukte begint. Zo loop jij straks helemaal zen de artiesteningang van de schouwburg binnen!
Dansspullen merken
Een belangrijk onderdeel van het goed voorbereid zijn: het maken van merkjes in je dansspullen, waaraan herkenbaar wordt dat deze artikelen aan jou toebehoren. Ik weet uit ervaring hoe vervelend het is als je achter de schermen in de schouwburg je dansschoenen of panty kwijt ben en moet gaan graven in een enorme hoop gevonden voorwerpen. En natuurlijk: al die schoentjes en panty’s zien er precies hetzelfde uit, dus daar schiet je niets mee op. Een merkje in je dansspullen kost heel weinig tijd om te maken, maar levert op dit soort hectische momenten heel veel op. Binnen een paar seconden heb je je eigendommen uit de naar zweet stinkende, stoffige berg gevist.
De spullen hieronder heb je nodig om de merkjes te maken: een schaar, een tagprint-apparaatje, een pen of stift (liefst watervast), dik katoenen draad in een opvallende kleur, dunne garen in kleur naar wens en dunne kraaltjes. Zie afbeelding 1.
En dit zijn de spullen die je hiermee, onder andere, een merkje mee kunt geven. Zie afbeelding 2.
De balletschoen: schrijf aan de binnenkant je naam, niet op de buitenkant, want dan zal het er snel afslijten. Ook kun je eventueel de naam van je dansgroep, achternaam, of telefoonnummer bijschrijven. Als de schoen kwijtraakt, zal je hem zo extra snel terug krijgen. Vergeet niet in beide schoenen te schrijven!
De panty: met het dikke, katoenen draad maak je een paar steken aan de binnenkant van de panty. De elastieken band is hier heel geschikt voor. Vanwege de dikte schijnt de kleur er aan de buitenkant niet doorheen en bovendien zit dit gedeelte toch onder je balletpak. Met één oogopslag zie je dat deze panty van jou is.
Hieronder zie je een variatie op de panty. Het merkje in deze zwarte panty heb ik met geel draad gemaakt, zodat het meteen opvalt. Het is dus een aanrader een contrasterende kleur draad te gebruiken bij het merken van je dansspullen
De voorvoetbeschermer: kies een plekje waar het merkje niet irriteert tijdens het dansen. Dus liever niet de onderkant, want dan duwt het steeds in je voet als je erop leunt. Ik ben voor een naad in het bovendeel van de binnenkant gegaan. Daar heb ik met het katoenen draad een merkje gemaakt. niet te groot, maar wel zodat het goed opvalt zodra je de teenbeschermer binnenstebuiten keert.
Broeken en pakjes: in het merkje van je broeken en pakjes kun je met watervaste stift je naam zetten, net zoals bij de balletschoen.
Plastic voorwerpen: op plastic voorwerpen als doosjes en kokers kun je met een tagprinter een sticker maken waar je naam op staat. Hieronder zie je hoe ik dit heb gedaan bij de verpakking van de TheraBand. Voor extra stevigheid heb ik hier nog wat plakband overheen geplakt.
Extra tips:
- Ga een paar dagen, het liefst een week van tevoren, al na of je alle spullen die je voor de voorstelling nodig hebt, in orde zijn. Dus is je kleding gewassen? Heb je roldeodorant in plaats van spuitdeodorant (om elkaar niet te vergassen in de kleedkamers)? Dit soort dingen zijn belangrijk. Je wilt er niet op het laatste moment achter komen dat je iets mist en de winkels dicht zijn.
- Maak een lijstje met alles wat je mee gaat nemen naar je voorstelling: kleding, haarartikelen, make-up en verzorging, etc. En vergeet niet genoeg eten en drinken mee te nemen! Ga hier rustig voor zitten en noteer alles wat je denkt nodig te hebben. Je kunt beter iets te veel meenemen dan te weinig. Als je lijstje klaar is, dan leg je alle spullen bij elkaar op een overzichtelijke manier. Vanuit daar stop je het in een tas. Een tas met verschillende vakjes is handig, maar vergeet dan niet waar je wat in hebt gestopt. Wanneer je iets in je tas ziet gaan, streep het dan op je lijstje af. Nu weet je zeker dat daar niets mis mee kan gaan. Hang een briefje met spullen die je op de ochtend zelf nog moet pakken, op een plek waar je vaak kijkt.
- Neem een grote tas mee, een weekendtas of een ruime rugzak dus. Ook al lijken tijdens het inpakken al je spullen gemakkelijk in een klein tasje te passen, aan het eind van de dag zal dit niet meer het geval zijn. Je kleding vouwt zich uit en wordt rommelig en ook je andere spullen zullen niet meer zo compact zijn. Bovendien is het handig als je makkelijk even iets in je tas kunt gooien, tussen twee optredens door bijvoorbeeld, zonder dat alles eruit valt. Zo voorkom je dat kleine dingen kwijtraken in de kleedkamer.
- Kijk voor ideeën van spullen die je mee kunt nemen is in dit artikel, dat ik vorig jaar heb gemaakt: https://dansisvooriedereen.nl/2013/06/de-mooiste-periode-van-het-dansseizoen-de-eindvoorstelling/. Hier heb ik een overzicht gemaakt met wat ik meeneem: kan je misschien nog van pas komen.
- Blijf rustig, ook al stress je helemaal. Slaap de avond voor je voorstelling goed, eet goed en doe rustige activiteiten. Als je alles in orde hebt, dan komt het goed. Dan mag je afstand nemen van de stress en er vertrouwen in hebben dat je goed bent voorbereid. Ook op de dag van de voorstelling is het belangrijk te ontspannen, juist als andere mensen zenuwachtig zijn. Zo heb je een positief effect op elkaar en merk je dat alles uiteindelijk op z’n pootjes terecht komt.
- Op deze pagina lees je meer over de dansvoorstelling, in het bijzonder georganiseerd door dansstudio’s.
Je kunt nu gaan genieten van alles waar je de afgelopen tijd zo hard aan hebt gewerkt! Heb je nog meer tips om een dansvoorstelling geordend te laten verlopen (voor jezelf en anderen)? Laat het hieronder weten! 🙂
Groetjes, Heleen