Een balletpas: promenade vs. attitudedraai

0

Hoi dansliefhebbers!

Ik kreeg de aanvraag om een artikel te schrijven over een balletpas; de attitudedraai. Dat is inmiddels al een tijdje geleden, sorry daarvoor, maar inmiddels is het zover. Tijdens het filmen van deze draai dacht ik: waarom dan niet meteen meteen ook een stuk schrijven over de promenade. Beide balletpassen zijn draaien en ze worden nog al eens door elkaar gehaald. In dit artikel lees je er meer over!

De attitudedraai
Zoals de naam het al zegt, dit is een draai die je maakt met een been in een attitude. Wat is precies een attitude? Dat kun je vinden door hier te klikken, ik heb daar namelijk eerder al over geschreven. Je leest er precies wat er komt kijken bij de houding. Je zet de attitudedraai af van een grote vierde positie, met het achterste been gestrekt en het voorste been gebogen. Belangrijk is dat je je armen heel goed plaatst, al vanaf het begin, bij de uitgangspositie. Als je ze te ver naar achter trekt, zal het lastig worden tijdens de draai jezelf goed in balans te krijgen. Houd dus een arm voor je, en een naast je, zoals je gewend bent bij het draaien van pirouettes. De open arm (die opzij is) gebruik je om vaart te maken. Je zet af en draait naar je standbeen toe, dit heet en dedans. Je lift je achterste been gelijk op naar een attitude van de hoogte die jij voor elkaar krijgt en strekt je voet. Ik doe het op 90 graden, maar je kan er ook voor kiezen om hem op 45 graden te doen. Het is heel moeilijk, maar probeer om je attitude op steeds dezelfde hoogte te houden. Zorg ook dat je been echt achter je is, placeer hem netjes. Je kan er ook voor kiezen om een attitude à la seconde doen, maar iets er tussenin is niet mooi. Ook hoe je je armen tijdens de draai houdt, kan variëren: rond of allongé boven je hoofd (in de 5de positie) of voor je (in de 1ste positie), het kan allebei. Het is maar wat je fijn vindt of wat je dansdocent van je vraagt. Ook hoe je de draai eindigt, kan verschillen. Je kunt je been op het laatste moment strekken, of gewoon weer neerzetten in 4de positie. Of je laat het meteen overlopen in de rest van je dans. Op de afbeelding hieronder zie je een afbeelding van de attitude. Daaronder staat het filmpje met de attitudedraai.

Balletpas

De attitude


De promenade
En dan nu het verschil met promenade! De draaien lijken erg op elkaar, maar er is een belangrijk punt anders. De promenade draai je namelijk niet in een keer door zoals je bij de attitudedraai wel doet. Je maakt een soort ‘loopje’ met de voet van je standbeen. Dit doe je door de hiel steeds een stukje te verplaatsen. Als er zand onder je voet zou liggen, dan zou daar na de promenade een cirkel in staan. Verder gelden dezelfde tips als bij de attitude, hierboven!

Hopelijk is het verschil tussen deze twee bewegingen duidelijk geworden en lukt het je nu om ze te maken.

Succes met oefenen en veel dansplezier!

Groetjes, Heleen