Bijzonder verhaal: danseres Michaela DePrince in Nederland

0
Hallo dansliefhebbers,

Vandaag heb ik voor jullie een bijzonder verhaal, dat van de 18-jarige danseres Michaela DePrince. Zij danst op dit moment bij de Junior Company van het Nationale Ballet samen met 11 andere jonge, getalenteerde dansers. Het Nationale Ballet heeft dit initiatief genomen om aanstormend talent de kans te geven zich te ontwikkelen en hun toetrede te maken tot de professionele danswereld. Zij volgen een programma om hun creatieve en technische kwaliteiten te verbeteren en zijn op dit moment op tournee met een eigen voorstelling. Tot 17 mei zijn ze overal in Nederland te zien met een divers programma waarin zij onder andere stukken uit Het Zwanenmeer, The Sleeping Beauty en werk van Hans van Maanen uitvoeren. Meer hierover kun je lezen door hier te klikken.

Bron: https://jump.het-ballet.nl/het-nationale-ballet/voorstellingen/seizoen/tournee-junior-company/

 
Michaela valt op als een van de weinige dansers met een donkere huidskleur bij het Nationale Ballet. Zij draagt een bijzonder levensverhaal met zich mee en is de laatste tijd dan ook veel in de media geweest. Er wordt zelfs een boek over haar gemaakt. Michaela komt oorspronkelijk uit Sierra Leone, waar ze beide ouders verloor tijdens de burgeroorlog. Haar vader werd vermoord door rebellen en haar moeder stierf een hongerdood omdat ze Michaela het weinige aanwezige eten wilde geven. Michaela’s oom bracht haar naar een weeshuis, waar ze werd verwaarloosd en mishandeld. Haar verzorgsters, die ze de ‘aunties’ noemt, zagen Michaela als een duivelskind. Reden daarvoor waren de depigmentatievlekken in haar nek, veroorzaakt door huidziekte vitiligo. Op een dag vond ze de cover van een tijdschrift, waarop een foto van een ballerina stond. Ze vond het prachtig. Het gaf haar hoop: ze wilde ook zo worden. Een vriendinnetje van Michaela uit het weeshuis, werd geadopteerd door een Amerikaans echtpaar. De pleegouders zagen Michaela en hebben haar ook meteen meegenomen. In Amerika deden ze haar op balletles en Michaela bleek een natuurtalent te zijn. In het filmpje hieronder kun je meer zien en horen over Michaela’s leven.

Ballet is ontzettend belangrijk voor Michaela. Het heeft haar geholpen om zich zelf te kunnen zijn. Na alle ellende en verdriet van haar jeugd, kan ze nu genieten van haar passie. In Amerika was het, met haar donkere huidskleur en gespierde lichaamsbouw, niet gemakkelijk om een baan te vinden. Maar ze werd beloond voor haar harde werk op haar dansacademie: ze had het geluk om terecht te kunnen in de Junior Company. Hier hoopt ze vooral haar techniek te kunnen verfijnen.

Bron: https://www.dance-teacher.com/2013/05/what-my-teacher-taught-me-michaela-deprince/ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik vind het heel bijzonder hoe Michaela zoveel heeft kunnen bereiken. Ze is het bewijs dat hard werk en doorzettingsvermogen je enorm ver kunnen brengen. Daarin kan ze een groot voorbeeld zijn voor mensen met een lastige jeugd: er is altijd hoop! Keep up the good work Michaela!

Heleen