How to: dubbele, gekruiste elastieken aan dansschoenen maken

0
 Hoi dansliefhebbers!
 
Balletschoenen: ze bestaan in allerlei kleuren, maten, merken, stoffen, met verschillende zolen en pasvormen. Een dingen hebben ze gemeen, je moet er elastiekjes aan vast maken zodat ze tijdens het dansen niet van je voeten afglijden.
Okee, er zijn ook verschillende soorten elastieken voor balletschoenen. Ten eerste zijn er de schoenen met een enkel elastiek over de wreef, vooral bij kleine kinderen die net met balletles beginnen zijn die prima. Ten tweede heb je linten voor gewone balletschoenen, die knoop je om je enkels. In Nederland zijn er weinig balletscholen waarbij het verplicht is je schoentjes met linten te dragen. Een derde, erg stevige manier is het gebruik van twee elastieken, die elkaar midden op de wreef kruisen. Naar mijn mening is deze laatste manier de meest comfortabele en mooiste, omdat de balletschoen er volledig door om je voet zal sluiten.
Regelmatig krijg ik de vraag: wat is nou de beste plek om gekruiste elastieken aan je schoenen te bevestigen? Daar zijn een paar simpele handigheidjes voor die ik in dit artikel in de openbaarheid breng. Volg deze tips op, en je balletschoenen zullen als gegoten zitten!
 
Dit heb je ervoor nodig:
  • Goed passende balletschoenen, bij voorkeur gekocht in een gespecialiseerde danswinkel op advies van vakkundig personeel.
  • Voor iedere schoen twee elastiekjes in dezelfde kleur, ongeveer 15 cm lang per stuk.
  • Een (stof)schaar
  • Een (dunne) naald
  • Enkele spelden
  • Een kleur draad die niet opvalt bij de kleur van je dansschoenen (ik heb gekozen voor gebroken wit, omdat het roze draad op was, zie afbeelding 2). Stevig draad is handig, je kunt ook tijdens het naaien de draad dubbel vouwen.
Afbeelding 1
Afbeelding 2
Zo doe je het:
Stap 1: Je gaat eerst de ene kant van je elastieken vastmaken. Op de afbeelding hieronder, afbeelding 3, zie je heel duidelijk een soort driehoekje, ongeveer op de helft van de balletschoen of iets erachter. Dit is de plek waar je de voorkant van het elastiek bevestigt. Hoe je dit bevestigen precies doet, lees je zo dadelijk, vanaf stap 5.
 
https://dansisvooriedereen.nl/wp-content/uploads/2013/11/Diane_543_Retouch.jpg
Afbeelding 3
Stap 2: Na het aannaaien ziet je balletschoen er ongeveer zo uit als op afbeelding 4.

 

Afbeelding 4

Stap 3: Nu ga je de achterkant van je elastiekjes vastnaaien. Eerst is het weer belangrijk om de juiste plaats te bepalen. Dit doe je door eerst de balletschoen recht voor je te leggen. Je vouwt de achterkant dan plat, zoals te zien op afbeelding 5. Aan de linkerkant en aan de rechterkant is nu een hoek. Vlak naast die hoek, op het platte stuk, ga je je elastiek vastzetten met de spelden aan de buitenkant. Als je er niet zeker van bent of je schoen dan wel goed zit, trek je hem aan en controleer je of het past, zie afbeelding 6. Misschien lijkt het alsof het elastiek nu wel erg ver achter op de balletschoen zit, maar dat is niet zo! Het zorgt juist ervoor dat het beter blijft zitten tijdens het vele bewegen.

Afbeelding 5
Afbeelding 6

Eventueel kan je de plaats nog een beetje aanpassen. Zoals je op afbeelding 7 kunt zien loopt het elastiek een beetje schuin naar binnen. Dat is de bedoeling, want als je het recht aannaait komt er een rare knik in tijdens het dragen. Houd rekening met het verschil tussen je linker- en rechtervoet.

Afbeelding 7
Stap 4: Je trekt de schoen uit en verplaatst de elastieken naar de binnenkant van de schoen. Zorg dat de lengte van het elastiek niet verandert, zie afbeelding 8. 
 
Afbeelding 8
Stap 5: Nu  begin je met het naaien van de elastieken aan de schoen. Dit is precies hetzelfde als toen je de andere kant van het elastiek bij het driehoekje naaide. Een vervolg op stap 1 dus. Knip een stuk draad af dat zeker niet te kort is. Je steekt de naald vanaf de binnenkant van de balletschoen naar buiten, dicht bij waar het elastiek zit. Steek hem hierna weer naar binnen en leg een knoopje zodat tijdens de rest van de steken je er het uiteinde niet weer uittrekt, zie afbeelding 9.
 
Afbeelding 9
Stap 6: Nu naai je het elastiek over de breedte vast met regelmatige steekjes (dus niet zoals die van mij, excuses ;)). Ik raad aan om te focussen op de buitenkanten, dus doe daar wat meer steken zodat het er extra strak zit. Je kunt zo vaak als je wilt de breedte oversteken, maar twee keer is meestal wel genoeg. Zorg wel dat er een beetje ruimte zit tussen de rijen steken, dat zorgt voor meer stevigheid. Je bent nu weer terug bij het beginpunt. Knoop de twee draden stevig vast, zie afbeelding 10.
 
Afbeelding 10

Stap 7: Ten slotte knip je het overtollige aan elastiek af! Doe dit pas als je zeker weet dat de schoen goed zit. Af en toe even passen kan helemaal geen kwaad. Zie afbeelding 11.

Afbeelding 11

Hopelijk hebben jullie er wat aan gehad! Als je wilt weten hoe je je linten aan je spitzen naait, kun je hier klikken.

Succes ermee!
Heleen