Piqués draaien op spitzen!

0
Hoi balletliefhebber!
 
Een tijdje geleden ben ik begonnen met het draaien van piqués of posés (volgens mij is dat hetzelfde) op spitzen. Het leek me best eng om op één been te draaien. Natuurlijk had ik ervoor tijdens mijn spitzenles al vaak piqués aan de barre geoefend. En ook wat andere draaien op twee benen. Maar nu zou ik meteen mijn balans op een wel héél klein oppervlak moeten vinden, zonder ook maar enige houvast te hebben. Dat vergt de eerste keren lef. Maar geloof me: als je in jezelf gelooft (en een beetje normaal op je spitzen kunt staan) lukt dit je. Het is gemakkelijker dan je zou denken, het is gewoon een kwestie van doen.
Een paar tips voor je als je wilt gaan beginnen met draaien op spitzen.

  • Zoals ik hiervoor al schreef; begin met oefenen aan de barre voordat je zonder steun gaat draaien. Het is belangrijk dat je stabiel op je spitzen kunt staan en ook piqués aan de barre kunt maken. Voor oefeningen op spitzen, en om je voeten sterker te maken, klik hier.
  • Zorg ervoor dat je de draaien zonder spitzen aan goed onder de knie hebt, voordat je je spitzen aantrekt. Bij de piqué moet je er bijvoorbeeld op letten dat je je uitdraai goed behoudt, je voeten niet sikkelt, een rond de jambe maakt van te voren en je armen niet te ver naar achter gooit. Meer over de piqué draai lees je in het artikel hier.
  • Bouw het draaien rustig op voor jezelf. Je kunt beginnen met draaien op twee benen, zoals je ook in het filmpje ziet. Zo kun je voor jezelf nagaan hoe het voelt, en of je je balans hebt. Neem in het begin dus een relatief rustig muziekje, maak een draai en sluit in de vijfde positie. Herhaal dit vaak, totdat je het gevoel hebt dat het goed lukt. Ga dan een stapje verder. Gebruik snellere muziek en voer het tempo van je draaien op. Je zult zelf merken wanneer je hier aan toe bent.
  • Twijfel niet voor, tijdens of na het draaien. Focus je, vergeet niet te spotten, blijf adem halen. Als je op jezelf vertrouwt en je je goed concentreert, gaat het draaien het beste. Wees dus niet bang om te vallen, want dit gebeurt heel zelden. Als je op de hele punt van je spitz staat, kan er in principe niets gebeuren. Maar als je midden in de draai niet meer zeker van je zaak bent, kun je gaan wankelen, en dat komt je stabiliteit niet ten goede. Ga er gewoon voor, en je zult ervan versteld staan wat je kan!
Succes ermee! 🙂
Heleen