Een balletpas: de attitude

0
Hallo balletliefhebbers,

Vandaag weer een balletpas, of eigenlijk beter gezegd, een ballethouding voor jullie: de attitude.  ‘Attitude’ betekent letterlijk vanuit het Frans vertaald dan ook ‘houding’. Eén been is opgetild en gebogen. Er zijn veel versies van, bijvoorbeeld attitude croisée, attitude de face en attitude arrondie.
De attitude wordt veel toegepast in adagio’s (langzame oefeningen) aan de barre of au milieu tijdens de balletles. De meest voorkomende attitude is nog wel de attitude op 90 graden. Deze kan in drie richtingen uitgevoerd worden: devant (= voor), à la seconde (= opzij) en derrière (= achteren). Je kunt op de foto’s hieronder vinden hoe dit eruit ziet.

Het standbeen is overal gestrekt en zo ver mogelijk uitgedraaid. Het werkbeen is tot 90 graden opgetild en gebogen. Hoe ver het been gebogen is hangt af van de balletmethode. Bij de Engelse methode is bij de attitude derrière de voet lager dan de knie, bij de Vaganova-methode zit de voet juist boven de knie (zie de onderste foto).
Verder is het belangrijk dat het bovenlichaam opgestrekt is, en de schouders laag. Er zijn allerlei variaties voor de houding van de armen. Ik houd mijn werkarm bij de à la seconde en devant opzij, en met de derrière houd ik gewoon de barre vast.

Attitude devant
Attitude devant

Attitude à la seconde
Attitude derrière

Ik vind de attitude een mooie houding, het heeft iets gracieus (vooral derrière uitgevoerd) en vergelijkbaars met de arabesque. Tijdens de balletles worden er niet speciaal oefeningen gewijd aan de attitude. Maar bepaalde spieren in je lichaam moeten wel sterk en lenig zijn om hem mooi uit te kunnen voeren. In het bijzonder:

  • Je hamstrings: dit zijn de spieren aan de onderkant van je bovenbenen. Deze moeten lenig zijn om ze zo ver op te kunnen tillen. Oefeningen vind je hier.
  • Je rug: de spieren in je rug moeten lenig zijn, vooral voor de attitude derrière. Oefeningen vind je hier.
  • Je gehele bovenbeenspieren moeten sterk zijn om het gewicht van je been te kunnen dragen tijdens het optillen. Oefeningen vind je hier.
  • En natuurlijk je buikspieren: die heb je altijd nodig bij ballet. Om een mooie, correct geplaceerde houding aan te kunnen nemen moet je je buikspieren goed aan kunnen spannen. Oefeningen vind je hier.

Hieronder vind je nog wat foto’s van andere vormen van de attitude.

Of deze attitude een naam heeft weet ik niet, het lijkt alsof ze vanuit een développé naar
een attitude is gegaan. De voet van haar standbeen rust op de wreef, dat
maakt haar lijnen mooier en uitgestrekter.
Een attitude croisé devant.
Natuurlijk kun je de attitude ook in een sprong verwerken. In deze foto zie je iemand die deze
sprong uitvoert. Het achterste been is in attitude. Deze sprong komt vooral in
moderne werken voor.