Een balletpas: échappé (sprong)

0
Hallo balletliefhebbers!

Ik heb weer een nieuwe balletpas voor jullie: de échappé. Dit is een afkorting van de pas échappé. Dit betekent, uit het Frans vertaald ‘uitgeweken’ of ‘ontsnapt’. Er zijn meerdere soorten échappé. Bijvoorbeeld de échappé rélevé, petit échapé en de échappé royale. Hier ga ik verder niet op in. Ik werk de ‘gewone’ échappé uit.

De échappé wordt op spitzen anders gedaan dan zonder spitzen. Met spitzen schuif je de échappé uit: zie de afbeelding hieronder. Je begint in de vijfde positie. Je voeten schuiven uit naar de tweede positie en komen en pointe te staan. Je sluit weer af in de vijfde positie, je ander voet staat nu voor.

Bron: https://serafimballet.blogspot.nl/2011/07/o-que-e-echappe.html


In dit filmpje zie je een oefening voor de échappé op spitzen.


De échappé zonder spitzen is een sprong. In het onderstaande filmpje zie je precies, hoe je de gesprongen échappé zonder spitzen uitvoert. Dit is de echte basis échappé, al kun je hem ook zonder wisseling in de lucht bij het sluiten doen.Échappé worden meestal au milieu, in het midden van de zaal, uitgevoerd, na de oefeningen voor de pirouettes. Échappés komen vaak voor in oefeningen gecombineerd met de changement en andere kleine sprongetjes. De échappé dient in choreografieën  meestal als overgang; om de voeten te laten wisselen of om in een andere richting uit te komen.