Een balletpas: de pirouette en dehors (+ oefening)

0
Hallooo balletliefhebbers!

Ik heb een nieuw filmpje voor jullie, er werd mij gevraagd om oefeningen en tips voor de pirouette. Hierbij dus een filmpje om de basis techniek van de pirouette en dehors te leren. Ik denk dat alles wat je moet weten om de pirouette goed uit te kunnen voeren, te vinden is in het filmpje. Aan het einde geef ik nog wat uitleg. Eerst nog wat meer informatie over de pirouette.

Over de pirouette
De pirouette is misschien wel een van de lastigste bewegingen/passen in de klassieke ballettechniek. Je moet tijdens het draaien overal tegelijk aan denken, onder andere aan: 

 • goed afzetten;
 • armen controleren;
 • standbeen strekken;
 • werkbeen tot je knie optillen;
 • werkvoet strekken;
 • spotten;
 • evenwicht bewaren tijdens de draai;
 • buikspieren aanspannen;
 • schouders laag houden;
 • je rug strekken;
 • je handen rond houden;
 • je nek lang houden;
 • niet te veel en niet te weinig vaart maken;
 • netjes neerkomen.

Twee soorten pirouettes – een ezelsbruggetje
Er zijn, grof genomen, twee verschillende soorten pirouettes: de pirouette en dedans en de pirouette en dehors. Het verschil zit hem in welke kant je opdraait. Draait je opgetilde been naar buiten, dan is het een pirouette en dehors. Dit betekent vertaald vanuit het Frans dan ook ‘pirouette naar buiten’. Je kunt dit onthouden door het volgende ezelsbruggetje: en dehors, open the door. Je kunt de richting van je been vergelijken met een deur die je naar achteren opent. In onderstaand filmpje laat ik slechts de pirouette en dehors zien.
De betekenis van de pirouette en dedans kan je misschien al wel raden, het betekent ‘pirouette naar binnen’. Je been draait de andere kant op, naar binnen dus.
Er bestaan vele variaties op deze pirouettes. Je kunt van alles met je armen doen, je kunt vaker achter elkaar draaien, je been hoog optillen of juist bij je enkel houden, etc. Nu leg ik alleen de simpele basispirouette uit.

Het filmpje met oefeningen voor de de pirouette en dehors

Heb je hier nog iets aan toe te voegen? Qua tips? Of heb je een andere goedwerkende oefening om de basis van de pirouette onder de knie te krijgen? Laat het me weten!

Groetjes, Heleen