Een balletpas: de pirouette en dehors (+ oefening)

0

De pirouette is één van de meest kenmerkende balletpassen, maar kan daarnaast ook één van de moeilijkste zijn. Je kan een pirouette namelijk zo ingewikkeld maken als je wilt; denk maar aan de 32 fouettes die te zien zijn in bijna ieder klassiek sprookjesballet. In dit artikel beginnen we echter bij het begin. Leer hier alles over de basis techniek van een pirouette en dehors.

Over de Pirouette en Dehors

Tijdens een pirouette en dehors, en eigenlijk tijdens iedere draai, moet je overal tegelijk aan denken. Onder andere aan:

 • goed afzetten;
 • armen controleren;
 • standbeen strekken;
 • werkbeen tot je knie optillen;
 • werkvoet strekken;
 • spotten;
 • evenwicht bewaren tijdens de draai;
 • buikspieren aanspannen;
 • schouders laag houden;
 • je rug strekken;
 • je handen in positie houden;
 • de nek lang houden;
 • niet te veel en niet te weinig vaart maken;
 • en tenslotte netjes weer eindigen!

Twee soorten pirouettes – een ezelsbruggetje

In de basis ballettechniek kan je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten pirouettes: de pirouette en dedans en de pirouette en dehors. Het verschil zit hem in welke kant je opdraait. Draait je opgetilde been naar buiten, dan is het een pirouette en dehors. Dit betekent vertaald vanuit het Frans dan ook ‘pirouette naar buiten’. Je kunt dit onthouden door het volgende ezelsbruggetje: en dehors, open the door. Je kunt de richting van je been vergelijken met een deur die je naar buiten toe opent.

De betekenis van de pirouette en dedans kan je misschien al wel raden. Het betekent ‘pirouette naar binnen’. Je been draait de andere kant op, naar binnen dus. Er bestaan vele variaties op deze pirouettes. Je kunt van alles met je armen doen, je kunt vaker achter elkaar draaien, je been hoog optillen of juist bij je enkel houden etc.

In onderstaand filmpje laten dansers van het Anaheim Ballet diverse tips en oefeningen zien. Zo leer je nog beter te draaien!

Heb je hier nog iets aan toe te voegen? Qua tips? Of heb je een andere goedwerkende oefening om de basis van de pirouette onder de knie te krijgen? Laat het ons weten!

Ben je al verder gevorderd dan dit, maar ben je toch op zoek naar een manier om je pirouettes te verbeteren? Probeer eens een ballet balance board uit!

balance board voor pirouettes