Boek: mijn balletbijbel

0
Hallo balletliefhebbers!
 
In dit bericht ga ik jullie iets vertellen over mijn balletboek. Ik heb al een tijdje een exemplaar van ‘Klassieke Ballettechniek‘ in mijn bezit. Mijn oom en tante kwamen eens op bezoek en ze hadden dit voor me mee genomen. Hun bibliotheek werd opgeheven en ze konden boeken voor een schijntje meenemen. Ik ben hen hier nog steeds heel erg dankbaar voor, want een beter, completer, boek over de ballettechniek zul je niet snel vinden! En als je dit boek nieuw koopt ben je al snel 60 euro kwijt.
‘Klassieke Ballettechniek’ is geschreven door René Vincent en geïllustreerd door Toer van Schaijk. In 1992 gaf de Walburg Pers het boek voor het eerst uit, daarna is het vele malen herdrukt. René Vincent is ex-balletdanser en docent en choreograaf aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Zijn studieboek is geschreven voor niet te jongen leerlingen 
van balletscholen en dansvakopleidingen, maar ook voor professionele balletdansers, balletdocenten en ieder ander die geïnteresseerd is in de kunst van het klassieke ballet.
 
Zo ziet de kaft van het boek eruit, degelijk en stevig.
Het boek is behoorlijk dik (317 pagina’s!) en groot (met een harde kaft), ik sleep het daarom ook niet overal naartoe. Het staat in mijn kast en als ik wil kan ik er iets in opzoeken. In dit boek staat dan ook alles – echt alles – wat je maar wilt weten over de klassieke ballettechniek van de Vaganova-methode. Er zijn meerdere klassieke balletmethodes, de meeste Nederlandse en Belgische dansscholen houden deze, Russische, methode aan.
 
Het boek is opgedeeld in drie delen, die weer zijn verdeeld in kleinere hoofdstukken:
1. Elementen van het klassieke ballet. In dit deel zijn drie hoofdstukken. In hoofdstuk één vind je alles over de voet-, been-, arm- en hoofdposities en de posities van het bovenlichaam. Hoofdstuk twee geeft informatie over de verschillende richtingen waarin de danser zich plaatst en danst. Het laatste hoofdstuk houdt de lichaamshoudingen in, waaronder de attitudes en arabesques.
2.  Bewegingen van het klassieke ballet. Het tweede deel bevat ook drie hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk leer je over de ports de bras, in het tweede hoofdstuk wordt aandacht besteed aan alle bewegingen à la barre. In het derde hoofdstuk komen de bewegingen au milieu uitgebreid aan de orde.
3.  Terminologie van het klassieke ballet. In dit, laatste deel worden de verschillen tussen de klassieke balletmethoden genoemd. Helemaal achteraan kun je een alfabetische woordenlijst vinden waar alle ballettermen staan opgesomd. (Deze woordenlijst is tevens te vinden op mijn blog, klik hier om naar de lijst te gaan.
 
In deel 1 en deel 2 is er van elke oefening steeds het meest fundamentele, karakteristieke voorbeeld gekozen en tot uitgangspunt van de bespreking gemaakt. Hierbij zijn ter illustratie afbeeldingen gemaakt. Ik vind deze afbeeldingen duidelijk en goed tot de verbeelding sprekend. Het is een welkome aanvulling bij de tekst, die best complex kan zijn als je weinig verstand hebt van de klassieke ballettechniek.
Hieronder vind je enkele foto’s van de inhoud van het boek, zodat je hopelijk een wat betere indruk krijgt van hoe het is ingedeeld en hoe de lay-out is.
 
Zo ziet het boek er van binnen uit: handig opgedeeld met tekst aan  een kant, en
daarbij horende afbeeldingen aan de andere kant.
Bij minder essentiële bewegingen wordt enkel uitleg gegeven,
geen illustraties. Deze pagina’s zien er zo uit.
De getekende figuurtjes zijn schematisch en overzichtelijk. Elk lichaamsdeel
is duidelijk.


Er zijn zowel tekeningen van mannetjes als vrouwtjes, dat hangt af
van de oefening. Soms worden er ook tussenstappen gegeven bij de bewegingen.
Hier nog een voorbeeld van de illustratie. Hier zie je
hoe je een sissonne ouverte en avant uitvoert.


En dit is de tour piqué en dehors.
Zo ziet de alfbatetische woordenlijst achterin het boek eruit.
Je kunt snel  een beweging opzoeken, de bladzijde waarop
meer uitleg over deze beweging gegeven wordt, staat erbij.

Ik wil dit boek aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in de klassieke ballettechniek en een compleet, overzichtelijk boek zoekt zonder poespas. Dit boek is echter niet geschikt voor degenen die een dun, handig meeneembaar handboek of gids willen.

Waar kun je ‘Klassieke Ballettechniek’ kopen?

In al deze winkels is het boek even duur, 59,50 euro.


Hopelijk hebben jullie hier wat aan gehad!

Groetjes, Heleen