Welkom terug balletliefhebber!
In dit bericht ga ik jullie wat oefeningen geven om je beenspieren sterk te maken. De oefeningen zijn prima thuis uit te voeren. Sterke beenspieren zijn erg belangrijk bij ballet.
Bij de foto’s hieronder zijn sterke beenspieren van groot belang. Wat opvalt aan danser(es)s(en) is dat ze erg sterk zijn in hun benen (eigenlijk in al hun spieren), maar dat ze geen extreem grote spieren hebben. Dansers krijgen daar speciale oefeningen voor. Als je deze oefeningen niet goed uitvoert, kunnen je spieren gaan bulken. Dit betekent dat ze groot worden.
Svetlana Zakharova in Carmen Suite
—————————————————————————-
Dit is een erg belangrijke oefening om sterk te worden in je benen zodat je ze beter en langer in de lucht kunt houden.
Wat heb je nodig?
Genoeg ruimte om je been uit te kunnen steken, en een oppervlak waar je je been op kunt leggen. Ik heb hiervoor een trap gebruikt. Een tafel/aanrecht/etc. kan ook, zo lang het maar hoog genoeg en stevig is.
Hoe voor je hem uit?
-Je gaat rechtop staan, in de eerste positie. Je maakt met één van je benen een developpé naar opzij, zo hoog je kunt. Je legt een stuk van je onderbeen/voet op het platte oppervlak. Je been moet helemaal gestrekt zijn. (Zie foto 1)
– Nu til je je voet een stukje op van het oppervlak, zo hoog je kunt. Daar houd je hem een tijdje vast. (Zie foto 2)
– Leg je been weer neer, ontspan, en doe het nog een keer. Wissel na een paar keer van been.
Let op!
Dit is zo’n oefening waar je spieren van gaan bulken als je hem verkeerd uitvoert. Bij deze oefening is het erg belangrijk dat je je been van onderuit op strekt. Lastig uit te leggen, maar je moet proberen je bovenbeenspieren zo min mogelijk proberen te belasten.
Als je de oefening wel goed uitvoert is hij zeer effectief.
Foto 1
Foto 2
—————————————————————————-
Oefening 2
Deze oefening is niet echt speciaal bedoeld voor ballet, maar hij is er wel geschikt voor.
Genoeg ruimte en een vlakke muur.
Hoe voer je hem uit?
– Je gaat een stuk, ongeveer een halve meter maar het verschilt per persoon, van de muur af staan in parallel (voeten naast elkaar). Dan zak je naar beneden zodat je hele onderrug tegen de muur aan komt. Je knieën vormen een hoek van ±90 graden, of iets meer. (Zie foto 3)
– Blijf in deze houding een tijdje zitten. Ontspan en herhaal het nog een paar keer.
Let op!
Houd je buikspieren goed aangespannen en houd je rug recht. Een rechte, niet ingezakte houding is belangrijk in deze oefening.
Foto 3
—————————————————————————-
Ook oefeningen als de grand battement, de développé en de grand rond de jambe zijn bedoeld om onder andere je benen krachtig te maken. Let op! Vooral bij de grand battement is het erg belangrijk dat je tijdens het opzwaaien recht blijft staan en de spieren aan de onderkant van je bovenbenen gebruikt. Til dus niet vanuit de spieren aan de bovenkant van je bovenbenen. Ik weet het, dat is lastiger gezegd dan gedaan, maar dat is vaak de oorzaak van bulkende (= erg grote) spieren in de bovenbenen.
Door de bovenstaande oefeningen regelmatig te herhalen zal het resultaat, sterke benen, goed en snel zijn. Succes met oefenen!