Tsjaikovski: wie was dat eigenlijk?

0
Je hebt vast wel eens van de naam Tsjaikovski gehoord. Of niet? Dat maakt niet uit, want in dit bericht kun 

je alles over hem lezen. Wie was hij? Wat heeft hij te maken met ballet? Waarom is hij zo beroemd geworden? Eén ding kan ik je zeggen; hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het klassieke ballet, tot op de dag van vandaag. Veel leesplezier!Wie was Tsjaikovski?
Tsjaikovski is de afgekorte naam van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Deze man werd geboren op 7 mei 1840 in Votkinsk, een stad in Rusland. Op zijn vijfde begon hij met pianoles, hij bleek talent te hebben: na drie jaar kon hij net zo goed noten lezen als zijn muzieklerares.
Na zijn studie compositie werkte hij als leraar op een conservatorium. In 1877 bood een rijke gravin, een bewonderaar van hem, hem de kans zijn leven aan componeren te wijden. Muziek schrijven was het liefste wat Tsjaikovski deed. Zij financierde hem hiervoor.
In 6 november 1893 stierf hij in St.-Petersburg aan cholera, hij was toen 53 jaar. Toch denken sommige mensen dat hij zelfmoord heeft gepleegd, omdat hij een erg eenzaam en teruggetrokken leven leidde.
Tsjaikovski schreef in zijn leven vele muziekstukken: opera’s, symphonieën, kamermuziek en… balletten! Daarmee is hij wereldberoemd geworden. Ook nu hoor je nog veel van zijn muziek.

Wat heeft hij te maken met ballet?
Tsjaikovski heeft de muziek van drie balletten geschreven: Het Zwanenmeer (1877), De Schone Slaapster (1890) en De Notenkraker (1891 – 1892). Vooral de laatste werd één van de meest populaire stukken ooit uitgebracht, al was Tsjaikovski er zelf niet erg tevreden over. De muziek die hij componeerde wordt nu nog steeds in deze balletten gebruikt, over de hele wereld. Vooral een aantal stukken die hij schreef, zoals de bloemenwals uit de Notenkraker, zijn erg bekend. Ook onder publiek dat niet veel met ballet heeft.
Tijdens balletten wordt de muziek vaak door een enorm orkest gemaakt, dat zorgt ervoor dat je nog meer in het verhaal komt te zitten.

Wat maakt Tsjaikovsky bijzonder en waarom is hij zo beroemd geworden?
De muziek die Tsjaikovski maakte was ongewoon voor de tijd waarin hij is Rusland leefde. Zijn eerste stukken waren vrolijk en optimistisch, later werden ze dramatischer en melancholischer. Bijzonder aan Tsjaikovski’s muziek was het gevoel dat hij erin legde: zijn liefde voor dans en volksmuziek, zijn gevoelens over de Russische staat en zijn ideeën over het lot. Dit is allemaal terug te horen in zijn stukken.
In Tsjaikovski’s tijd vonden zijn landgenoten zijn muziek te ‘westers’. Vooral een groepje Russische componisten, het Machtige Hoopje genaamd, had ronduit afkeer van zijn muziek. Was het jaloezie omdat ze voorzagen dat hij met zijn muziek door zou breken? Dat zou kunnen. Tsjaikovski viel in Rusland dus een beetje buiten de boot, maar dat maakte hem juist bijzonder en beroemd. Daardoor heeft hij voor elkaar gekregen nu nog steeds geëerd te worden.