Oefeningen: buikspieren versterken

0
Hoi dansliefhebber!
Als je aan het dansen bent tijdens de les, aan de barre, au milieu, over de diagonaal of waar dan ook, altijd is het belangrijk dat het centrum van je lichaam strek is en sterk blijft. Als je bijvoorbeeld aan de barre danst moet je bovenlichaam bij de pliés, tendus, rond de jambes, etc. stil blijven, alleen je benen doen het werk.
Het centrum van je lichaam bestaat uit je romp, met je buikspieren en je ribben. Goed getrainde buikspieren zijn erg belangrijk voor een sterk centrum.

In dit bericht schrijf ik, op aanvraag van een dansliefhebber, een goede oefening om je buikspieren mee te versterken voor een stabiel centrum. Ik geef een oefening voor de rechte en de schuine buikspieren.


Je rechte buikspieren:
Stap 1: je gaat op de grond liggen. Je bovenlichaam, hoofd en billen zijn op de grond, je benen zijn gebogen, waardoor ze op de grond staan. Je armen zijn een stukje van de grond, gestrekt naast je lichaam.
Stap 2: je ademt in en uit, bij een uitademing gaan je hoofd en schouders omhoog (niet in je schouders trekken!). Je kin leg je tegen je borst. Je armen strek je nog steeds voor je uit, je benen staan op dezelfde manier.
Stap 3: vanuit de houding bij stap 2 til je je bovenrug een klein stukje omhoog (niet in je rug trekken!). Daarbij moet je je buikspieren in het midden van je buik voelen. (Zie afbeelding 1)

Oefening buikspieren

Stap 4: je legt je bovenlichaam weer neer, je komt weer in precies de houding als bij stap 2. Let op! Ga niet liggen.
Stap 5: herhaal stap 1 t/m 4. Bouw het doen van de buikspieroefeningen op. Als je het voor de eerste keer doet zal het behoorlijk zwaar zijn. Doe het dan 8 keer. De volgende keer 2 keer 8 keer. Dan 3 keer 8 keer.


De schuine buikspieren:
Stap 1: voer van de opdracht voor de rechte buikspieren stap 1 t/m 3 uit. Je ligt nu plat op de grond, je benen gebogen, voeten op de grond, armen voor je uitgestrekt, bovenrug en hoofd opgetild, kin tegen de borst. (Zie afbeelding 1)
Stap 2: draai je bovenlichaam nu naar de linker- of rechterkant. Reik met je armen naar een schuine hoek. Trek daarbij niet in de schouders of nek, doe het vanuit je buik. (Zie afbeelding 2) Je voelt het in in de schuine buikspieren.
Stap 3: ga weer naar de houding van stap 1.
Stap 4: herhaal stap 1 t/m 3. Ook deze oefening kan je opbouwen door de oefeningen steeds vaker te herhalen. 

Schuine buikspieren