Amerikaans ballet verslaat Rusland?

0

Als het aan Rusland ligt gebeurt dit niet. Natuurlijk niet. Al jaren staat Rusland aan de top en levert het land de beste dansers. Toch krijg ik bij het Amerikaanse ballet toch een steeds beter gevoel dan bij het Russische. Waarom?

Rusland: het land van het klassiek ballet. Al eeuwen lang doen de Russen de hele wereld weer versteld staan met hun adembenemende voorstellingen. Ook de grote namen van componisten  (als Peter Iljitsch Tsjaikovsky), choreografen (als Michel Fokine) en dansers (als Anna Pavlova) komen allemaal uit Rusland. Wie ballet zegt, zegt Rusland. Helaas zit er een rouw randje aan deze sprookjesachtige Russische balletwereld…

De omstandigheden van veel balletscholen in Rusland zijn slecht. De zalen kunnen niet verwarmd worden en de vloeren moeten wegens gladheid besproeid worden met water. Als ik aan deze balletscholen denk, denk ik aan jonge meisjes met sprietbenen die hun rug dubbel kunnen klappen, aan strenge, oude docenten die desnoods met harde hand zorgen voor discipline en een uitdraai van 180 graden. Ik denk ook grijze gangen met kale muren waar je voetstappen hol klinken. Helaas is dit soms de werkelijkheid.
En ook al is het de passie van veel jonge meisjes beroemde balletdanseres te worden, willen ze daar veel aan doen en ook als is het nog zo knap wat ze kunnen (en dat is het zeker), als ik de filmpjes kijk van de Vaganova Ballet academy in St. Petersburg van meisjes van 10 jaar moet ik telkens weer slikken… Alleen die uitdraai al… (zie filmpje hieronder)

Als je het zo ziet, zou je bijna gaan denken dat dit de enige manier is om echt een goede balletdanseres te worden. Gelukkig is dat niet zo. Als ik de Amerikaanse filmpjes zie met de prachtige lichte, ruime balletzalen, voel ik met altijd weer op een bepaalde manier opgelucht. De meisjes doen ook hard hun best om de top te bereiken, maar ze hebben een lach op hun gezicht van oor tot oor. En dat hoort bij ballet, vind ik.
Neem bijvoorbeeld de Robbie, een fanatieke, Amerikaanse balletstudente. Ze heeft haar eigen channel op youtube, zeker de moeite waard om te bezoeken. Van haar gezicht kan je aflezen dat ze er veel plezier in heeft. (zie filmpje hieronder waarin ze even oud is als de meisjes van de Vaganova-academie en let ook eens op de balletdocente, hoe goed en respectvol ze haar leerlingen begeleidt)
Ook Anaheim Ballet (zie filmpjes op mijn blog) vind ik heel goed.

 


Balletdanseres is natuurlijk een heel bijzonder beroep, en het is geweldig als je het ooit zou kunnen beoefenen. Maar ook al zijn de voorstellingen van Rusland nog zo mooi en spectaculair, geef mij het Amerikaanse ballet maar. Daar hebben de mensen plezier in wat ze doen en krijgen ze meer ruimte voor eigen inbreng zodat het ballet weer vernieuwd, en het is net zo goed. 

Wat vind jij? Ben je het met me eens dat van het Amerikaanse ballet meer plezier afstraalt dan het Russische ballet? Zou jij, als je de kans zou krijgen, bij een Russische balletacademie willen dansen?